Van een onzer redacteuren - AMSTERDAM, dinsdag
De Amsterdamse effectenbeurs is gisterochtend 2,5 uur later van start gegaan. Een technische storing legde het handelssysteem voor de zoveelste keer dit jaar plat. De belangrijkste beursgraadmeter AEX noteerde na de opening om 11.32 uur een winst van bijna 2 punten op 609.
"Dit jaar is de handel vijf of zes keer stilgelegd wegens een technische storing", meent een woordvoerder van de AEX zich te herinneren. Hij gunt zich de tijd echter niet om precieze aantallen te achterhalen, want het is enorm druk op de beursvloer door de introductie van de handheld terminal. Via dit computertje ter grootte van een afstandsbediening kunnen beleggers meteen horen of een order is doorgegaan, mits er zoals gisterochtend geen storing in het computer-systeem is.
"De elektronische snelweg die de Amsterdamse beurs verbindt met de buitenwereld was verstopt. Hierdoor kregen we geen orders binnen, waardoor er niet gehandeld kon worden", zegt de AEX-woordvoerder over de oorzaak van de storing. "We kunnen er niets aan doen, want het probleem zit 'em in de verbinding met de buitenwereld. In zo'n geval kunnen we ook niet overschakelen op ons noodsysteem."
De woordvoerder erkent echter dat de storing grote gevolgen kan hebben. "Wereldwijd bedienen we miljoenen beleggers." Er mag van geluk gesproken worden dat het voorval zich aandiende op een relatief rustige maandagmorgen, verzucht R. Lokenberg van Van der Hoop Effectenbank. "Dit moet natuurlijk niet op 1 of 2 januari gebeuren. En voor hetzelfde geld had een groot beursfonds een winstwaarschuwing laten horen of was er ergens een aardbeving uitgebroken, dan is zo'n storing niet zo leuk."
Het frustrerende is dat de buitenlandse beurzen wel gewoon doorgingen, maar Nederland niets kon doen, erkennen handelaren. Niet alleen zorgde deze zoveelste storing voor een enorme imago-schending, maar werd er ook flink wat omzetverlies geleden. P. de Vries, voorzitter van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), schat dat het op iets minder dan eenderde van de dagelijkse handelsomzet neerkomt.
Door de storing vielen veel plannen van beleggers in duigen. "Als
de beurs op de normale tijd geopend zou zijn, dan hadden mensen nog tegen
een lagere koers kunnen kopen," aldus De Vries. Terwijl de buitenlandse
beurzen de eerste uren na opening geleidelijk stegen, dikte de Amsterdamse
beurs in een klap enkele punten aan. Ook hier verzuchten handelaren weer
dat het gelukkig niet om enorme effecten ging.