&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
maandag
22 november 1999

Onkunde

In Nederland worden jaarlijks een paar honderd moorden gepleegd die onopgemerkt blijven. Tot die onthutsende conclusie komt patholoog R. Torenbeek.

Volgens deze deskundige worden jaarlijks 175 tot 350 overlijdensgevallen afgehandeld als 'natuurlijke dood' terwijl het om moorden gaat. Dat gebeurt omdat de artsen die lijkschouwingen verrichten onvoldoende deskundig zijn waardoor zij aanwijzingen dat het een moord betreft niet opmerken.

Bij zijn schatting van 175 tot 350 onopgeloste moorden baseert Torenbeek zich op Duits onderzoek. Zo'n hoog aantal 'perfecte moorden' klinkt ongelooflijk maar zelfs als de patholoog met zijn schatting overdrijft, is de zaak toch uiterst ernstig.

Moord is een zware misdaad. Bij het opsporen van de daders en de bestraffing van hen moeten alle beschikbare middelen worden ingezet. Die opsporing begint bij goed onderzoek door goed geschoolde mensen.

Moorden die niet opgemerkt worden omdat de artsen onkundig zijn, is een beeld dat behoort bij een bananenrepubliek en niet bij een land als Nederland.

Het signaal van patholoog Torenbeek mag niet onbeantwoord blijven. De instanties die zich met de rechtshandhaving bezig houden, moeten op de kortst mogelijke termijn het probleem van de onkunde bij de schouwende artsen onder de loep nemen.

En mocht blijken dat de noodkreet van patholoog Torenbeek terecht is, dan rest er maar één oplossing: bijscholen van de artsen. Heel snel en heel grondig.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]