Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
22 november 1999
 

[Vacatures]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[V & L informatica]
[Qxl]
[Cybercard]

Loon naar werken

door Raymond Kerckhoffs - TILBURG, maandag

Ze demonstreerden een typisch Hollands voetbalgevecht. Niet altijd goed, wel spectaculair. Hun opstelling was anders: Willem II 4-3-3, Roda JC 4-4-2. Hun filosofie hetzelfde: goed positiespel als basis, aanvallen als uitgangspunt, power en kracht als elementen. Willem II en Roda JC, de beste subtoppers van dit moment, hebben weer een lange adem nu ze de Europese toernooien vaarwel hebben gezegd en zich helemaal op de competitie kunnen richten. In de vrieskou toonden de spelers aan mannen van stavast te zijn. Alleen zal men zich bij de 'Tricolores' nog wel eens afvragen hoe het mogelijk is dat ze een 2-0 voorsprong in de laatste tien minuten niet konden 'bevriezen'.

Dat rekende trainer Co Adriaanse zijn elftal na afloop aan. "Ze hebben niet meedogenloos verdedigd", constateerde hij. "Ik had verwacht dat we na de Champions League wel die ervaring zouden hebben. Op het hoogste niveau is gebleken dat we te zwak zijn om ons eigen spel te spelen. Daarom heb ik de laatste drie CL-wedstrijden de nadruk op de verdediging gelegd. Van die ervaring hadden we nu moeten profiteren."

Als er voor het Tilburgse thuispubliek één zondebok was, dan maakte Mariano Bombarda daar aanspraak op. De Argentijnse spits miste vier opgelegde kansen en als straf, al wilde Adriaanse het zo niet uitleggen, werd hij halverwege de tweede helft gewisseld. Het gelijkspel mag Willem II zichzelf aanrekenen. Ze hadden de wedstrijd al lang en breed beslist kunnen hebben. De thuisploeg had meer voetballend vermogen, de gasten speelden meer op kracht. Met een goed veldspel dreef de thuisploeg Roda JC naar achteren en hadden de gasten met Bob Peeters voorin slechts één aanspeelpunt. De beste kansen waren voor de Brabanders, die verdiend op voorsprong kwamen via een doelpunt van Dmitri Shoukov.

Na rust waren de Roda-spitsen, waar Bernard Tchoutang gewisseld werd voor Peter van Houdt, agressiever en durfden de achterste linies ook aan te sluiten bij aanvalspogingen. Toch waren de betere mogelijkheden andermaal voor Willem II, dat in de 73e minuut hulp van hogerhand kreeg. Scheidsrechter Jan Wegereef deed zijn bijnaam 'Jan Regelneef' alle eer aan, door een zuivere Schwalbe van Shoukov op de stip te leggen. Een buitenkansje dat Arno Arts probleemloos verzilverde: 2-0.

Maar de veerkracht van de Limburgers verbaasde velen. De sterk spelende Peeters maakte de aansluitingstreffer, terwijl 'Mister' Roda JC Eric van der Luer in de laatste minuut de gelijkmaker scoorde. "Het is maar voor weinig clubs weggelegd om hier een 2-0 achterstand weg te werken", deed Sef Vergoossen zout in de wonden van zijn collega.

Desondanks was Adriaanse bovenal tevreden. Het positiespel was immers in orde. "Nu we geen Europese verplichtingen meer hebben, kunnen we op de trainingen gerichter werken. Voorheen leefden we van wedstrijd naar wedstrijd, terwijl we nu meer met de tegenstander bezig zijn. Dat is prettig, omdat wij het vooral van ons systeem moeten hebben. Toch heb ik de CL-duels niet als een druk ervaren. We hebben in die periode in de competitie ook geen averij opgelopen. Al moet ik zeggen dat het programma ons gunstig gezind was."

Ook voor Vergoossen was het avontuur in de UEFA-cup een nuttige les. "We zijn ongelukkig uitgeschakeld door Wolfsburg, maar dat geeft aan dat we Europees voetbal aankunnen. De spelersgroep heeft aangetoond dat ze de mentaliteit hebben om op twee fronten te spelen. Voetballend hebben we ten opzichte van verleden jaar een enorme sprong gemaakt. Daar moeten we van profiteren."

En welke doelstellingen koesteren beide clubs nu in de competitie?

Adriaanse van nummer drie Willem II: "Wij mikken op plaats één tot en met vijf, maar willen bovenal aantrekkelijk spelen." Vergoossen, momenteel vierde met zijn ploeg: "Wij willen meedoen om plaats vijf, dus staan we nu eigenlijk iets te hoog. Het wordt weer tijd om te zakken."


Willem II - Roda JC 2-2 (1-0). 21. Sjoekov 1-0, 74. Arts 2-0 (strafschop), 80. Peeters 2-1, 88. Van der Luer 2-2. Scheidsrechter: Wegereef. Toeschouwers: 14.000. Gele kaart: Van Houdt (Roda JC).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.