Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
22 november 1999
 

[V & L informatica]
[Qxl]
[Vacatures]
[Cybercard]
[Klik hier naar Matra Nortel]

PSV let nu wel op de kleintjes

door Henk Evenblij - LEEUWARDEN, maandag
foto: Hans van Tilburg

Het grote PSV let nu wel op de kleintjes. Ging de miljoenenploeg veertien dagen geleden nog lelijk onderuit bij NEC (2-1), gisteravond werd de negatieve spiraal omgebogen. Overtuigend verliep de missie naar Cambuur Leeuwarden allerminst. De nipte 0-1 kwam tot stand via Jürgen Dirkx, de verdediger die in het hart van de defensie de geschorste Yuri Nikiforov verving. Ruud van Nistelrooy, dit seizoen al goed voor 19 doelpunten, kon alvast wennen wanneer hij mocht besluiten om de grenzen over te trekken. De international trof in Gregg Berhalter een uitstekende tegenpool. De Amerikaan wist zonder één zware overtreding het Philips-kanon aan banden te leggen. "Van Nistelrooy", vond de uitblinkende 'Yank' Berhalter, "is de gemeenste spits, maar ook de beste spits waar ik tot nu toe tegen heb gespeeld."

Voor de Eindhovenaren werd het trouwens weer eens tijd voor een overwinning. Maar na het gelijke spel tegen Twente (2-2), de nederlagen tegen Valencia (1-0) en NEC (2-1) en de zwaarbevochten zege van gisteravond in 'Ljouwert' lijkt de doelpuntenmachine met een vastloper te kampen. Monsterscores van 6-0 en 7-0 waren tot voor kort geen uitzondering. Maar dit PSV heeft niet meer de 'schwung' van een aantal weken geleden. Daar komt nog eens bij dat de sterrenploeg van Erik Gerets zich klaarblijkelijk niet echt kan opladen voor potjes zoals tegen NEC en Cambuur. En PSV mag zich geen misstappen meer veroorloven nu Ajax voorlopig de regie heeft overgenomen.

De bange voorgevoelens van Gerets die zaterdag al naar Friesland was afgereisd, werden opnieuw bewaarheid. Zijn elftal, waar dus de geschorste Nikiforov en de zieke Vogel ontbraken, rekende net als veertien dagen terug tegen NEC te veel op zekerheidjes. Maar nogmaals, de supervorm van het begin van deze competitie ontbreekt.

"Bij NEC", vond Gerets, "zijn we ten onder gegaan omdat we niet goed hebben gevoetbald. Ook qua strijd lieten we het toen afweten. Nu stond er wel een team, dat weinig heeft weggegeven. In dit opzicht zijn we gegroeid. Ik ben uiterst tevreden met de drie punten. Belangrijk, omdat we nu vier topwedstrijden krijgen."

Van een vormcrisis bij PSV is weliswaar niet echt sprake, maar de plichtmatigheid straalt er bij vlagen van af. En dat is, nu er dus een aantal topduels (zondag Feyenoord uit) aankomt, geen florissante gedachte. In Leeuwarden vergat PSV in de eerste helft twee opgelegde kansen te verzilveren. De eerste wilde de oude nieuwe Rode Duivel Luc Nilis op aangeven van Van Nistelrooy te mooi achter Wim de Ron trappen, de tweede was nog 'slimmer', maar de kopbal van Mark van Bommel botste tegen de paal.

Cambuur zelf wist weinig mogelijkheden te creëren. Coach Gert Kruys had de beelden van NEC-PSV goed bestudeerd. Hij wist maar al te goed dat een stunt alleen mogelijk was wanneer er anderhalf uur ontzettend veel arbeid geleverd zou worden.

"We hadden de pech", zei Kruys na afloop, "dat PSV onderuit was gegaan bij NEC. Wij konden dus een getergd PSV verwachten met duels op het scherpst van de snede, zoals die tussen Berhalter en Van Nistelrooy."

De Friezen hielden een uurtje stand en keken vervolgens lelijk op hun neus toen uitgerekend verdediger Jürgen Dirkx op het juiste moment een corner van Nilis koppend afrondde. Dat was voor Cambuur het sein om wat vers bloed in te brengen. Kruys plaatste zelfs een dubbele wissel. Goudmijn en Scheepers maakten plaats voor Levchenko en Danny Muller, de zoon van, die na maanden blessureleed zijn comeback maakte. Spannend bleef het, maar Cambuur miste simpel de kwaliteit om net als NEC een stunt uit te halen. PSV lette ditmaal dus wel op de kleintjes.

"Tot het laatst hebben we de broek van de kont gespeeld", vertelde Kruys, "maar we speelden wel tegen PSV. Ik denk tegen de aanstaande kampioen van Nederland."

Op dat moment hield Gregg Berhalter zijn eigen persconferentie. De Amerikaan, die ook nog voor Sparta speelde, had Ruud van Nistelrooy uit de wedstrijd gespeeld. Hij was daar zo content over, dat hij met een gloedvolle speech à la Bill Clinton alsnog probeerde de eindstand te veranderen...


Cambuur - PSV 0-1 (0-0). 54. Dirkx 0-1. Scheidsrechter: Jol. Toeschouwers: 9100. Gele kaart: Scheepers, Hendriks (Cambuur).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.