Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
22 november 1999
 

[Klik hier naar Matra Nortel]
[V & L informatica]
[Qxl]
[Vacatures]
[Cybercard]

De lat ligt laag in Arena

door Valentijn Driessen - AMSTERDAM, maandag
foto: Matty van Wijnbergen

Een kinderhand is dezer dagen snel gevuld in Amsterdam. Het wordt Ajax door het eigen publiek klaarblijkelijk allemaal vergeven. De ploeg speelt niet groots, kan nauwelijks voor enig vermaak zorgen en toch verlaat het team van Jan Wouters na negentig saaie minuten Ajax-FC Utrecht (2-0) onder applaus het veld.

Begrijpelijk dat het verwachtingspatroon iets is ingedamd na twee achtereenvolgende thuisnederlagen (Roda JC/Hapoel Haifa). Maar de lat mag heus hoger worden gelegd dan waar deze nu ligt. Vroeger, toen er nog ècht Amsterdams publiek op de houten banken plaatsnam, zouden elf Ajacieden na zo'n vertoning van het veld zijn gefloten.

Maar de jetset, het theaterpubliek, de mensen uit de provincie, ze nemen genoegen met drie punten en de koppositie in de KPN Telecompetitie. Twee acties van Brian Laudrup, twee van Jesper Gronkjaer en twee doorsnee doelpunten (Aron Winter/Gronkjaer) worden dankbaar als iets extra's, iets onvoorziens ervaren. Ze zijn erbij, ze worden gezien, ze horen erbij, daar lijkt het deze groeperingen van bezoekers om te doen. Slechts over een verliespartij kan men zich nog enigszins opwinden; voor het overige overheerst berusting.

Jan van Halst werd door de publieksjury gekozen tot man van de wedstrijd. Op basis waarvan? Niet zijn geniale passes of mooie doelpunten of al het andere dat het Ajax-voetbal volgens overlevering zo kenmerkt. Nee, omdat Van Halst af en toe met vuur in z'n sloffen rondliep, de wedstrijd op zijn manier probeerde te laten ontvlammen, omdat zweetparels op zijn kale hoofd glinsterden en hij als enige op het kleiïge veld met een van modder zwart gekleurde witte voetbalbroek de kleedkamer in verdween.

Op zich viel de uitverkiezing van Van Halst te billijken, maar het vertelt wel het verhaal van de geaccepteerde nivellering in de Amsterdam ArenA. Niet de raspaardjes, maar de dieselmotor van de ploeg, gaat met de eer strijken.

Iets waar Jan van Halst zich trouwens weinig druk om kon maken. Hij heeft de afgelopen maanden genoeg met zichzelf te stellen gehad. Hij kwam van de zomer over van FC Twente, raakte in de voorbereiding al snel gekwetst, wilde zich toch laten gelden, maar bleek op halve kracht geenszins op de Van Halst waar Ajax miljoenen voor neertelde. De kritiek werd met bakken over hem heengestort en meer dan eens viel het woord miskoop te horen.

"Ik zou het niveau niet aankunnen. Daar heb ik om moeten lachen. Zoveel vertrouwen in mezelf heb ik nog wel. Het is wel waar dat ik niet best speelde en het was niet slim om ondanks kleine blessures toch door te lopen."

Uiteindelijk hield een serieuze achillespeesblessure de 29-jarige terriër drie maanden langs de lijn. "Je wilt graag voetballen als je net nieuw bent bij een club, maar achteraf is die periode niet verkeerd geweest. Ik werkte hier dag en nacht aan m'n herstel en ben daarom snel gewend geraakt aan Ajax en de mensen hier."

Maandag maakte Van Halst voor een uur z'n rentree met het tweede tegen Sparta. Om wedstrijdritme op te doen speelde hij donderdag met hetzelfde team tegen Telstar een hele wedstrijd en gisteren moest hij verrassenderwijs opnieuw aan de bak vanwege het afhaken van Richard Witschge.

Van Halst: "Ik had het gevoel of ik voor de tweede maal m'n debuut maakte terwijl ik toch tegen Feyenoord, Heerenveen en MVV heb gespeeld. Ditmaal werd ik echter niet beperkt in mijn spel door blessures. Het ging allemaal wat rustiger, minder geforceerd. Ik kon zodoende groeien in de wedstrijd."

Uiteindelijk leverde het de opvallende uitverkiezing op, wat Van Halst toch ervaarde als een lekker steuntje in de rug van het publiek. En tegelijkertijd betekende het een revanche op zijn extreme criticasters, al weet Van Halst als geen ander dat één goede wedstrijd onvoldoende is.

"Neemt niet weg, dat ik me bijzonder heb vermaakt tegen FC Utrecht." Begrijpelijk, gezien z'n kortstondige geschiedenis bij Ajax, maar Van Halst was daarmee wel één van de weinigen.


Ajax - FC Utrecht 2-0 (1-0). 33. Winter 1-0, 60. Gronkjaer 2-0. Scheidsrechter: Van Hulten. Toeschouwers: 37500. Rode kaart: 76. Bosschaart (Utrecht/2x geel). Gele kaart: Kuyt, Robbemond (Utrecht).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.