Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
22 november 1999
 

[V & L informatica]
[Vacatures]
[Cybercard]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Qxl]

Bijrol Oranje in Tiger-show

KUALA LUMPUR, maandag

Tiger Woods liet er ook in Maleisië geen twijfel over bestaan. Aan de vooravond van het nieuwe millennium is de 24-jarige Amerikaan onbetwist de beste golfer ter wereld.

Bijna in zijn eentje veroverde Woods op de baan van het Mines Resort de World Cup. Zijn eigen score van liefst 21 onder par was al drie slagen beter dan de totale score van de Spanjaarden Santiago Luna en Miguel Angel Martin, de runners-up van het toernooi. Dat Mark O'Meara er in de laatste ronde weinig van terechtbracht, kon Tiger niet deren. Een dag nadat hij het baanrecord van de moeilijke course (63 slagen) had geëvenaard, deed de nummer één van de wereldranglijst het op de laatste dag met een 65 nog eens dunnetjes over.

Halverwege de laatste ronde dreigden de Spanjaarden roet in het eten te gooien, omdat O'Meara de ene bogey na de andere maakte. Maar toen gaf Woods even gas. Met vier birdies op rij maakte hij de oppositie volkomen kansloos.

Amerika won de World Cup voor de 22e keer, met een score van liefst 23 onder par. Geen record overigens, want het superduo Couples/Love, ook uit de VS, kwam in 1994 op Puerto Rico tot een totaal van 40 onder par. Bijna 15.000 Maleisische golffans volgden Tiger in de laatste rond op de voet. Toen hij op de derde hole een eagle maakte, was het gejuich op de gehele baan te horen.

Woods' zege in het individuele klassement was zijn tiende van het seizoen. Hij pakte eerder acht hoofdprijzen op de Amerikaanse Tour. Daarnaast won Woods ook een toernooi van de Europese Tour: het Deutsche Bank Open.

Maarten Lafeber en Joost Steenkamer hebben in Kuala Lumpur de kans laten liggen om Nederland in de World Cup een plaats bij de beste vijftien te bezorgen.

Op de laatste 63 van de 72 holes op de baan van het Mines Resort was het Oranje-duo drie onder par. Een dergelijke eindscore had een keurige elfde plaats betekend, vóór echte golfnaties als Zuid-Afrika, Schotland (met Montgomerie) en Australië.

Maar Lafeber en met name Steenkamer waren het met 2,8 miljoen gulden gedoteerde kampioenschap rampzalig begonnen. Ze speelden de allereerste negen holes in 11 boven par. Daarna slaagden ze er wel in van de 31e naar de gedeelde 19e plaats te stijgen, maar blij keek het duo niet.

"Het was slecht", zei Steenkamer, die meteen doorreisde naar Hongkong. "We hadden ons er heel veel van voorgesteld, maar er zijn te veel fouten gemaakt. Een 18e plaats voor Nederland lijkt misschien wel leuk, maar er had hier deze week veel meer ingezeten."

"Ik heb gewoon beroerd gespeeld", vond Maarten Lafeber, die onlangs naar de Europese Tour promoveerde. "Mijn swing was slecht, en ik heb niet goed geputt. Geen moment konden we op gang komen." Steenkamer speelde de laatste ronde in 69 slagen, Lafeber kwam tot een totaal van 71. Nederland deelde dus de 18e plaats met Columbia.

De negentiende plaats van het Nederlands golfteam was één te laag voor rechtstreekse plaatsing voor de volgende editie in Buenos Aires. Volgend jaar december is het een officieel WK met een verdrievoudigd prijzengeld. Oranje zal zich in 2000 opnieuw moeten kwalificeren in een apart toernooi.

• Sergio Garcia, het Europese wonderkind in het golfspel, eindigde in het Japanse Miyazaki met de Deen Thomas Björn op de eerste plaats in het Dunlop Phoenix. Garcia verspeelde op de laatste negen holes drie slagen voorsprong en verloor ook de playoff met par tegen birdie. De Australiër Graig Parry won in Adelaide in het South Australian Open zijn eerste toernooi in twee jaar. Hij besteeg de top met een slotronde in 64 slagen.

• Robert-Jan Derksen nestelde zich zondag in de vijfde ronde van het finale kwalificatietoernooi voor de Europese Tour bij de top-35. Onder moeilijke omstandigheden met veel wind kwam hij zondag tot 74 slagen en steeg daardoor vijf plaatsen. Maandag is de zesde en laatste ronde. De Zweed Niclas Fasth leidde na vijf ronden met 352 slagen, elf minder dan Derksen. De beste 35 krijgen vanavond een licentie voor 2000. Bij succes kan Derksen het Nederlands spelercontingent op drie brengen. Rolf Muntz en Maarten Lafeber zijn zal zeker. Muntz probeerde in Miami door te dringen tot de elite van het Amerikaanse circuit. Na vier van de zes ronden overleefde hij wel de schifting maar stond hij als 126e toch in vrijwel kansloze positie voor de top-35.

Kuala Lumpur. Mannen, World Cup landenteams, 2,8 miljoen gulden. Eindstand: 1. Verenigde Staten 544 slagen (23 onder par) (Woods 67 68 63 65, O'Meara 73 65 67 77), 2. Spanje 550, 3. Ierland 554, 4. Argentinië 555, 5. Zweden 556, 19. Nederland 576 (Lafeber 75 70 69 71, Steenkamer 80 73 69 69).

Adelaide. Mannen, Australian Open. Eindstand: 1. Parry (Aus) 274 (70 70 70 64), 2. Russell (Sch) 279, 3. O'Malley (Aus) 280, 4. Senior (Aus), Riley (Aus) 283.

Tokio. Mannen, Dunlop Phoenix, 3,9 miljoen gulden. Eindstand: 1. Björn (Zwe) 270 (69 66 68 67), na play-off, 2. Garcia (Spa) 270 (68 67 68 67), 3. Maruyama (Jap) 271, 4. Norman (Aus), Westwood (GBr), Ozaki (Jap) 276.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.