Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
22 november 1999
 

[Veilinghal]
[BOL]

De Vries Robbé hangt
beslaglegging boven hoofd

door Paul Jansen - AMSTERDAM, maandag

De nieuwe eigenaren van Gevel Nederland willen beslag laten leggen op de banktegoeden van beursfonds De Vries Robbé. De opkopers van de vroegere De Vries Robbé-tak verdenken de directie van het beursfonds ervan ƒ1,6 miljoen uit een dochter van Gevel Nederland te hebben verduisterd. Dit heeft een woordvoerder van Gevel Nederland gisteren gezegd.

Daarmee raakt De Vries Robbé opnieuw verwikkeld in een financieel conflict. De Vries Robbé directeur R. van den Hoek wilde gisteravond niet op de beschuldiging reageren. "Ik doe geen uitspraken over juridische zaken", aldus de directeur. Van een op handen zijnde beslaglegging wist hij niets. "Dit is echt nieuws voor mij."

Zijn advocaat L. Graal zegt verbaasd te zijn over de actie van Gevel Nederland. Volgens hem is van een verduistering van gelden absoluut geen sprake. "Het gaat om overboekingen van gelden die De Vries Robbé NV eerder voor Gevel Nederland heeft betaald." Graal zegt dat juist het beursfonds een vordering van ƒ1,6 miljoen heeft openstaan tegen de nieuwe eigenaren van Gevel Nederland. "En wij hebben als eerste een deurwaarder op pad gestuurd naar Gevel Nederland om beslag te leggen. Dat was begin deze maand. Maar de maatschap is praktisch leeggehaald. Alle werkmaatschappijen zijn verhangen."

Volgens Gevel Nederland zijn er juist grote onregelmatigheden in de boekhouding van Gevel Nederland-dochter De Vries Robbé Gevelbouw geconstateerd. Het gaat daarbij om drie transacties van in totaal ƒ1,6 miljoen gulden. Deze transacties zou het beursfonds, ondanks herhaald aandringen van de nieuwe eigenaren, niet hebben verantwoord. Gevel Nederland vordert het geld terug.

De kopers van de gevelbouwer zeggen ook beslag te willen leggen op de tegoeden van kraanbouwer Bailey, thans de voornaamste werkmaatschappij van De Vries Robbé. Daarmee moet worden voorkomen dat geld, dat zich buiten de holding maar binnen de dochter bevindt, voor de schuldeisers buiten bereik blijft.

Komende donderdag dient de zaak in kort geding voor de rechter in Dordrecht. De koers van het aandeel De Vries Robbé sloot afgelopen vrijdag 5 eurocent lager op EUR4,40.

Gevel Nederland werd in juni van dit jaar overgenomen door investeringsmaatschappij Forex Lloyd. Deze vanuit Duitsland opererende maatschap kocht de toen zwaar verliesgevende gevelbouwer - waaronder ook de werkmaatschappij De Vries Robbé Gevelbouw, waardoor het gelijknamige beursfonds nog steeds op zoek is naar een andere naam - met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 1999 van De Vries Robbé en nam tevens een deel van de schulden over. De onregelmatigheden bij De Vries Robbé Gevelbouw zouden zich in de eerste maanden van dit jaar hebben voorgedaan.

Het beursfonds verkeerde destijds in grote financiële problemen. Dat was het gevolg van een aangetroffen lijk in de kast bij de Britse dochtermaatschappij Witte UK, een jaar eerder. Rond deze miljoenentegenvaller ontstond vorig jaar zomer een fikse ruzie tussen het beursfonds en toenmalig grootaandeelhouder BTG.

BTG was het investeringsvehikel van H. van den Hombergh en J. Gaal dat aan de wieg heeft gestaan van De Vries Robbé. De investeerders kochten het beursfonds Mulder Boskoop op, verkochten de bedrijven en brachten vervolgens de eigen bedrijven in, waaronder Witte UK. De tegenvaller bij het Engelse bedrijf zouden zij verdoezeld hebben. Vlak voordat het lijk uit de kast rolde, verkocht BTG een aanzienlijk deel van haar aandelen De Vries Robbé. Daarmee werd een lock up regeling die de verkoop van aandelen door BTG voor een langere periode verbood geschonden.

Over 1998 leed De Vries Robbé een verlies van ƒ8,03 miljoen op een omzet van ƒ107,3 miljoen. De accountant weigerde een goedkeurende verklaring omtrent de getrouwheid van de jaarrekening als geheel te geven.

Door de verkoop van Gevel Nederland wist het beursfonds de resultaten in de eerste helft van dit jaar op te krikken naar een winstje uit gewone bedrijfsuitoefening van ƒ321.000. De omzet werd door de min of meer gedwongen verkoop echter praktisch gehalveerd tot ƒ29,9 miljoen in het eerste halfjaar.

Ten tijde van de publicatie van de halfjaarcijfers zei Van den Hoek zich te beraden op de toekomst van zijn onderneming, dat naast Bailey nog bestaat uit twee uitzendbureau's voor technisch personeel. De Vries Robbé heeft al te kennen gegeven deze uitzendbureau's te willen verkopen. Van den Hoek overweegt ook Bailey van de hand te doen. Het geld wil hij in dat geval aan de aandeelhouders teruggeven.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.