Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
22 november 1999
 

[Autosite]
[Veilinghal]
[Siteshopper]
[Vacatures]
[BOL]
[EUBOS.NL]

Winter slaat toe tot in Spanje

Van onze redactie buitenland - AMSTERDAM, maandag

Het Europese vasteland is van ex-Joegoslavië tot Spanje door zwaar winterweer overvallen. Duizenden automobilisten, vooral in het Franse Rhônedal, strandden op de wegen en moesten een of meer nachten buitenshuis doorbrengen.

In het Alpengebied werd de vroeg ingevallen winter met vreugde verwelkomd door ski-enthousiastelingen en werden, ondanks de soms bittere kou, de pistes opengesteld. Maar op het vakantie-eiland Mallorca waren de toeristen minder te spreken over over de sneeuw, hagel en regen waarop zij getrakteerd werden.

100 kilometer
De 'Autoroute du Soleil' (A7) was zaterdagnacht over een afstand van bijna 100 kilometer, tussen Bollène en Montelimar, geheel geblokkeerd door duizend vrachtauto's die niet verder konden in een sneeuwpak van soms 50 centimeter. In de loop van de dag slaagden sneeuwruimers erin om een pad te banen voor circa 3.500 gestrande personenauto's, waarvan de eigenaren de nacht daarvoor waren opgevangen in noodlokalen in nabijgelegen dorpen en steden. Volgens de politie waren veel chauffeurs van vrachtwagens en auto's niet goed voorbereid op de sneeuw en de koude. Veel voertuigen hadden te kampen met lege accu's en problemen met de brandstoftoevoer.

In de departementen Drôme en Vaucluse raakten tienduizenden huishoudens zonder stroom als gevolg van de hevige sneeuwval, waardoor elektriciteitspalen waren omgevallen. Het railvervoer in Zuid-Frankrijk ondervond ook veel hinder van het noodweer.

Veel van de door de sneeuw overvallen automobilisten, die zaterdagnacht hun heil hadden gezocht in tot opvangcentra gebombardeerde feestzaaltjes en bedrijfskantines, klaagden over de slechte verkeersinformatie. "Ik heb met mijn vrouwen en twee baby's tot drie uur 's ochtends in de sneeuw vastgezeten totdat er iemand van de politie kwam om ons naar Orange te brengen. In al die tijd heb ik niet één sneeuwruimer gezien."

De autoriteiten hebben de Franse bevolking opgeroepen, indien mogelijk de auto te laten staan. In het hele land wordt sneeuw verwacht, maar vooral in de zuidelijke departementen Var en Bouches-du-Rhône. In het noorden zal het volgens hen gaan ijzelen, waardoor in de maandagochtendspits nieuwe verkeersproblemen worden verwacht.

Langlaufen
Het winterweer zorgde ook in Duitsland voor vreugde en verdriet. In bijna alle berggebieden werden voor het eerst dit seizoen weer 'loipen' voor langlaufers uitgezet. Ook de skiërs kwamen volop aan hun trekken, tenminste als zij niet op weg naar de bergen in een file waren blijven steken.

Vooral zaterdag was het 'bal' op de Duitse wegen. In de noordelijke deelstaat Mecklenburg-Vorpommern werden alleen die dag al meer dan 275 ongevallen geregistreerd. Ook elders in het land waren talrijke aanrijdingen. Er vielen tientallen gewonden en drie doden.

Het meest opmerkelijke ongeluk deed zich in het westen van het land voor, niet ver van Münster. Op de Bundesstrasse 71 ramden een personenauto en een vrachtwagen een reddingshelikopter van de ADAC tijdens de landing. De machine was naar een ongeluk gedirigeerd, maar de politie had het stuk weg waarop de heli moest landen nog niet kunnen vrijmaken. Niemand raakte gewond, maar de schade was enorm.

Door het ijs
De vroege vorst heeft in Polen al aan 25 mensen het leven gekost. In de buurt van Lublin zakten twee jongens van zes en zeven door het ijs en verdronken. Een 48-jarige vrouw en een 53-jarige man werden doodgevroren aangetroffen. Ze hadden te diep in het glaasje gekeken. Tot aan het weekeinde waren zo al 21 personen gevonden.

In de vorige winter stierven op deze wijze in Polen 60 mensen. Het zijn vaak dakloze alcoholisten of probleemdrinkers die de weg naar huis niet meer weten te vinden en dan maar in de zachte sneeuw in slaap vallen. In de volksmond worden ze 'sneeuwvlokjes' genoemd omdat hun lichamen soms pas in de lente worden gevonden als de sneeuw begint te smelten.

In Hongarije heeft de vroege winter het verkeer lamgelegd. Treinen reden niet meer en de tv meldde dat 30 procent van de wegen door de sneeuwval niet meer begaanbaar zijn.

Ook in het noorden en midden van Italië liep het verkeer vast in sneeuw. In Venetië was het slechts regen, maar zoveel dat het water 1,21 meter boven het normale vloedpeil uit kwam. Mensen die zich desondanks op het Sint Marcusplein waagden, waadden tot hun dijen in het water.

In het noorden van Spanje maakte de sneeuw 21 bergpassen onbegaanbaar en raakten 80 kleine dorpen afgesloten van de buitenwereld. De luchthaven van Barcelona was twee uur lang gesloten door sneeuwbuien. Maar de kinderen genoten van de witte pracht. Velen zagen voor het eerst van hun leven sneeuw. Het was de eerste keer in zes jaar dat er in Barcelona weer sneeuw viel.

In een voor Spanje ongekende sneeuwstorm brengt een boer in de Sierra de Escudo, in het noorden van het land, zijn koeien in veiligheid.

FOTO: AP

Toeristen lopen vast in sneeuw
op Franse zonneroute

De A7 tussen Orange en Montelimar in het zuiden van Frankrijk is veranderd in een witte wereld.Veel toeristen zijn op deze Route du Soleil-de zonneroute- gestrand en hebben de nacht van zaterdag op zondag in hun auto moeten doorbrengen.

De autoroute door het Rhône dal werd afgesloten voor alle verkeer na een groot aantal ongelukken. Ook in het zuiden van Spanje , bij Almeria, was veel sneeuw gevallen terwijl Mallorcaeveneens werd geteisterd door sneeuwval en hevige regens.

FOTO: EPA


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.