Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
22 november 1999
 

[Vacatures]
[Autosite]
[Veilinghal]
[EUBOS.NL]
[BOL]
[Siteshopper]

Solzjenitsyn steunt het
Kremlin in Tsjetsjenië

MOSKOU, maandag

Niemand minder dan de fervente anticommunist Aleksander Solzjenitsyn heeft zich gisteren opgeworpen als beschermer van Boris Jeltsin, de regering en het leger in hun campagne om met militair geweld een eind te maken aan de terreur uit Tsjetsjenië.

De nu 80-jarige schrijver, die een Nobelprijs kreeg voor zijn boeken over Stalins vernietigingskampen, verklaarde gisteren voor de televisie dat Rusland al jarenlang op de loop is gegaan voor ongebreideld nationalisme, maar "dat wij ergens moeten halt houden".

"Wij hebben overal gecapituleerd. Wij hebben in 1996 (in Tsjetsjenië) gecapituleerd. Maar ons land kan niet het recht opgegeven om zich te verdedigen en verdedigen betekent dat we de operatie (de nieuwe invasie in Tsjetsjenië) op een of andere manier af moeten maken".

Terugkijkend op het drama Tsjetsjenië zei Solzjenitsyn dat de eerste Tsjetsjeense oorlog en de Russische terugtrekking uit de republiek een gevolg was geweest van een fout beleid van het Kremlin, veroorzaakt door hebzucht, corruptie en verkeerde beoordeling van de situatie.

Maar nu was het anders, aldus Solzjenitsyn, "het waren nu wij die aanvielen. Wij werden aangevallen". Waarmee hij doelde op de reeks van ontvoeringen in Tsjetsjenië, de toestand van wetteloosheid, de bloedige, aan Tsjetsjenen toegeschreven bomaanslagen in Rusland, en de onuitgelokte invasie van Tsjetsjeense moslim-fundamentalisten in buur-republiek Dagestan.

"Vreemd"
"Maschadov (de Tsjetsjeense president) heeft gezegd dat hij een recept heeft om de situatie te redden. Maar het is vreemd dat hij drie jaar nodig had om dat te gebruiken. Waarom liet hij het terrorisme toe?" Maschadovs aanbiedingen, het conflict met Rusland door onderhandelingen te beslechten, worden door het Kremlin afgewezen, want het vindt dat hij in eigen land geen enkel gezag heeft.

Solzjenitsyn zei ook dat hij, in tegenstelling tot vier jaar geleden, van plan is op 19 december zijn stem uit te brengen in de verkiezingen voor een nieuwe Doema (Tweede Kamer).

Solzjenitsyn werd in 1974 door de toenmalige Sovjet-leiders verbannen. In het westen (Zwitserland, de Verenigde Staten) werd hij binnengehaald als de grote anti-communistische kampioen, maar hij keerde zich ook steeds feller tegen het materialisme en liberalisme van het Westen. In 1994 vestigde hij zich weer in zijn vaderland. (Reuters/AP)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.