Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
22 november 1999
 

[Vacatures]
[EUBOS.NL]
[BOL]
[Siteshopper]
[Veilinghal]
[Autosite]

Chinees succes
met onbemande
ruimtecapsule

Van onze correspondent - PEKING, maandag

China heeft met succes zijn eerste proef met een onbemand ruimteschip genomen. De shuttle Shenzhou, wat letterlijk godenschip betekent, heeft afgelopen weekeinde 14 banen rond de aarde gemaakt. De capsule belandde na 21 uur in de autonome provincie Binnen-Mongolië, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua (Nieuw China).

China behoort daarmee tot het exclusieve groepje van drie landen dat over technologie voor bemande ruimtevaart beschikt. De andere twee landen zijn Amerika en de Sovjet Unie. Deskundigen verwachten volgend jaar de eerste bemande ruimtereis van de Chinezen.

Voor Peking is de kostbare aangelegenheid merendeels een prestigezaak. Nieuw China, de officiële spreekbuis van de Communistische partij, meldde dat ruimtevaart al meer dan 500 jaar een 'droom' was van de Chinezen en zei vol trots dat het programma door niemand minder dan president Jiang Zemin in 1992 was gestart.

Stuwkracht
Een van de grootste obstakels in het programma was de stuwkracht van de raketten die de ruimteschepen buiten de atmosfeer moesten brengen.

In 1996 ontplofte een van de raketten die bedoeld waren om satellieten de ruimte in te schieten. Daarna werd geëxperimenteerd met een nieuw soort projectiel, de 'Lange Mars'-raket. In totaal werden 17 lanceringen gedaan die allen voorspoedig verliepen.

Het shuttle-gedeelte werd ontwikkeld in samenwerking met de Russen; het Chinese ruimteschip lijkt ook enigszins op de befaamde Sojoez, weegt 8,4 ton en moet in staat zijn vier ruimtereizigers te vervoeren. Die hebben al een naam: Taikonauten, en worden in Rusland opgeleid.

Naast China's reputatie, zou een bemande vlucht de vooruitgang van de Chinese ruimtevaartindustrie bevestigen. Tevens zal het de kwaliteit bekrachtigen van de 'Lange Mars'-raketten, die inmiddels 25 buitenlandse satellieten in de ruimte hebben geplaatst.

Chinese ruimtevaarttechnici bergen het onbemande ruimteschip Shenzhou (Godenschip) dat na een vlucht van 21 uur rond de aarde in Binnen-Mongolië was geland.

FOTO: AP






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.