Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
22 november 1999
 

[BOL]
[EUBOS.NL]
[Vacatures]
[Veilinghal]
[Siteshopper]
[Autosite]

Centrum-linkse leiders praten
over toekomst van de wereld

FLORENCE, maandag

Zes gelijkgestemde sociaal-democratische wereldleiders, aanhangers van de zogenoemde Derde Weg, hebben gisteren in Florence geprobeerd de zegeningen van de vrijemarkteconomie en technologische vooruitgang te verenigen met een beschermende rol van de overheid.

,,We proberen allemaal om te gaan met de consequenties van de veranderingen'', zei de Britse premier Tony Blair. De gedachtenwisseling van centrumlinkse leiders werd behalve door Blair bijgewoond door de Amerikaanse president Bill Clinton, de Franse premier Lionel Jospin, de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder, de Italiaanse premier Massimo D'Alema en de Braziliaanse president Fernando Enrique Cardoso.

In ontwikkeling
De Derde Weg is een nog in ontwikkeling verkerende verzameling ideeën over hoe de vrijemarkteconomie kan worden gecombineerd met sociale rechtvaardigheid. Geprobeerd wordt om een middenweg te vinden tussen de het oude sociale zekerheidsstelsel, dat nauwelijks meer is te bekostigen, en het kapitalisme, waarin het recht van de sterkste geldt.

Centrumlinkse politici zijn inmiddels in elf van de vijftien landen van de Europese Unie, waaronder Nederland, aan de macht, evenals in het Amerikaanse Witte Huis. En daar willen ze ook blijven.

"Dit gaat over politiek", zei Clinton. "Wat we willen is een manier vinden om eerst de wereld waarin we leven uit te leggen aan de mensen die we vertegenwoordigen en hen die we willen bereiken, en dan de weg voor te stellen die we willen bewandelen, opdat de verkiezingen kunnen worden gewonnen en beslissingen uitgevoerd.''

Jospin waarschuwde dat de mondialisering geen bedreiging mag vormen voor de traditionele natiestaat. Volgens hem moet de overheid enige controle blijven uitoefenen op de wereldmarkt, maar Blair benadrukte juist dat regelgeving ,,de dynamiek van de markt'' niet mag afremmen.

Jospin maakte van de gelegenheid gebruik om de West-Europese afkeer van de doodstraf voor het voetlicht te brengen, een straf die in de Verenigde Staten nog altijd wordt opgelegd en voltrokken.

Digitaal
Clinton sprak over de ,,digitale tweedeling'' tussen rijk en arm en zei dat toegang tot het internet zo gewoon moet worden als de telefoon, terwijl Cardoso wees op de bijzondere behoeften van ontwikkelingslanden. ,,In een wereld waarin we de computer en internet hebben is het niet onmogelijk om instellingen te bedenken die de armoede verminderen'', zei hij.

Clinton is gisteravond in Bulgarije aangekomen voor het eerste bezoek van een Amerikaans staatshoofd aan de voormalige communistische Balkanstaat. Het bezoek wordt gezien als een geste van dankbaarheid aan de Bulgaren vanwege de beslissing om hun luchtruim open te stellen voor NAVO-toestellen tijdens de Kosovo-oorlog eerder dit jaar. Ondanks de vurige wens van veel Bulgaren om in de NAVO en de Europese Unie opgenomen te worden was de oorlog tocht onpopulair in Bulgarije, waar veel mensen sympathie voor de Serviërs hebben. (AP)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.