Van onze parlementaire redactie - ZUTPHEN, maandag
D66 heeft dit weekeinde op haar partijcongres in Zutphen Gerard Schouw gekozen als nieuwe partijvoorzitter. Schouw volgt de na drie jaar vertrekkende voorzitter Tom Kok op.
De 33-jarige Schouw liet tijdens een open verkiezing op het congres zes andere kandidaten ruimschoots achter zich. De nieuwe D66-voorzitter is voor zijn partij wethouder geweest in Dordrecht en is voorzitter van het wetenschappelijk bureau van D66.
Na zijn verkiezing zei Schouw dat D66 duidelijker en herkenbaarder
zal moeten overkomen. "We moeten de belangrijke onderwerpen eerder claimen."
De vertrekkende Tom Kok, die de afgelopen jaren binnen D66 veel kritiek kreeg op zijn te spontane en soms ondoordachte manier van optreden, sprak zijn partijgenoten net als bij zijn verkiezing in 1996 ook dit weekeinde zingend toe.
D66-leider Thom de Graaf toonde zich tevreden met de benoeming van Schouw, maar gaf Kok ondanks alle kritiek toch een pluim voor zijn optreden in de afgelopen jaren.
In zijn toespraak tot het congres had De Graaf de nodige kritiek klaar voor de grote partijen in Den Haag. PvdA-leider Melkert kreeg er van langs voor zijn vreemde optreden in de discussie over de Waddenzee. De VVD in de Eerste Kamer betitelde De Graaf als een 'hindermacht', waarbij hij vooral op VVD-senator Wiegel doelde.
GroenLinks laat volgens De Graaf haar principes wel heel makkelijk
varen. "Nederland hoeft ineens niet meer uit de Navo, want GroenLinks
wil in de regering." Het CDA werd door de D66-leider beschuldigd van 'bulkoppositie',
omdat de partij in zijn ogen uit de losse pols allerlei absurde ideeën
formuleert om maatschappelijke problemen aan te pakken.
De democratische voorman hield een pleidooi om af te stappen van dit soort primaire reacties en rituele vertoningen in de politiek van voor of tegen de regering. "Dit zijn weeffouten die het vertrouwen van de burger in de overheid bedreigen", aldus De Graaf.
D66 roept de andere partijen daarom op om los van welke ideologie dan ook een gesprek te starten over een nieuwe overheid voor de 21e eeuw. "We hebben een heuse staatscommissie ingesteld die het bestuur in de gemeenten op de schop neemt, maar over het landsbestuur zwijgen we. Dat is vreemd."