Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, vrijdag
Het hoekmansbedrijf Van der Moolen heeft opnieuw een branchegenoot in New York aangekocht, Fagenson, Frankel & Streicher. Deze onderneming handelt op Wall Street en telt 54 medewerkers. Met de overname is een bedrag van ca. $80 miljoen gemoeid, dat waarschijnlijk geheel in contanten zal worden betaald. Over het derde kwartaal steeg de nettowinst van Van der Moolen met 36 procent tot EUR15,4 miljoen en per aandeel van EUR1,02 naar EUR1,28.
Met Fagenson breidt de effectenhandelaar zijn activiteiten in de Verenigde Staten verder uit. Eerder dit jaar zette Van der Moolen zijn deelnemingen in Einhorn en Surnamer Weismann om in meederheidsbelangen. De Amsterdammers integreren deze twee samen met Lawrence, O'Donnell, Marcus (LOM) in Van der Moolen Specialists USA.
"We hebben ons doel in de VS nu bereikt", aldus Van der Moolen-topman Van der Lugt gisteren bij de presentatie van de kwartaalcijfers. "Ons doel is namelijk minimaal 5 procent te hebben op iedere markt waar we werkzaam zijn. Fagenson is specialist in 87 fondsen, waaronder The Walt Disney Corporation. Daarmee komt het specialist boek van Van der Moolen in de VS op 259 fondsen, waardoor de nieuwe combinatie behoort tot de vijf grootste specialisten op Wall Street met een marktaandeel van ca. 10 procent."
Onder druk
Van der Lugt wees er op dat op Wall Street 30 procent van de totale
wereldomzet in effecten plaats vindt. De overname van Fagenson zal waarschijnlijk
in het eerste kwartaal van 2000 plaats vinden. "Zo gerekend heeft Van
der Moolen straks ongeveer 4 procent van de wereldomzet in effecten",
zei hij met enige trots. Inmiddels komt al 81 procent van de omzet van
Van der Moolen uit de VS.
In Nederland stonden de market making-activiteiten onder druk van de gedaalde handelsvolumes. In Zwitserland en Duitsland ging het echter volgens verwachting goed en in de VS ging het zelfs voortreffelijk: daar steeg de opbrengst van EUR2,6 naar EUR35,4 miljoen. In het derde kwartaal boekte het commissionairsbedrjf een buitengewone bate van 35,2 miljoen euro.
Dit bedrag hield Van der Moolen over na de verkoop van het belang in LaBranche & Co. Deze zomer verklaarde de onderneming, die zelf in Amsterdam als midkap-fonds is genoteerd, de opbrengst te gebruiken voor expansie in de VS. Aan het einde van het tweede kwartaal stelde de effectenmakelaar te mikken op een marktaandeel op Wall Street van 10 procent. Dat was toen nog 6,5 procent.
De koers van het aandeel Van der Moolen is vanaf midden 1998 sterk gedaald. Op 10 juli vorig jaar stond de koers op ruim EUR123, nu schommelt die rond de EUR52 en bedraagt de koers-winstverhouding ongeveer 10. Van der Lugt had geen duidelijke verklaring voor deze koersdaling, die nog versterkt werd nadat collega AOT met teleurstellende cijfers kwam. "Het is een kwestie van vraag en aanbod en perceptie van de beleggers", zei hij. "Maar wij zijn eigenlijk niet meer met AOT te vergelijken." Hij bleef bij zijn eerder uitgesproken verwachting dat de winst van Van der Moolen voorlopig met 20 procent per jaar zal toenemen.