Van een onzer redacteuren - ZWOLLE, vrijdag
De Nederlandse stroomproducent Epon komt in handen van het Belgische elektriciteitsbedrijf Electrabel. De Belgen zouden een bedrag van 6 miljard gulden voor Epon neertellen. De bedrijven geven vandaag een nadere toelichting op de overname.
Epon nu nog eigendom van de twee grootste Nederlandse distributiebedrijven Nuon en Essent is het derde Nederlandse stroombedrijf dat in buitenlandse handen komt.
Una werd voor 4,5 miljard verkocht aan het Amerikaanse Reliant, maar heeft een kleiner productievermogen dan Epon. EZH werd onlangs voor 2,35 miljard overgenomen door het Duitse Preussen Elektra. Ook Electrabel zou belangstelling hebben gehad voor EZH. Als Epon is overgenomen door Electrabel is alleen stroomproducent EPZ nog in Nederlandse handen.
Frans aandeel
Epon wordt onderdeel van een groot Belgisch/Frans energieconglomeraat.
Electrabel is voor 40% eigendom van het Belgische energieconcern Tractebel.
Dat concern is weer in handen van het Franse Suez Lyonaise des Eaux.
Electrabel behoort tot de tien grootste elektriciteitsbedrijven in Europa. Vorig jaar boekte het een omzet van 13 miljard en een nettowinst van 1,8 miljard. Epon, dat stroom levert aan het noorden en oosten van het land, behaalde vorig jaar een omzet van 1,7 miljard en 88,8 miljoen nettowinst.
In België bezit Electrabel 80% van het productievermogen. Ook in de distributie van stroom en gas is het bedrijf bijna monopolist. In Nederland heeft de onderneming een eigen verkoopkantoor en levert het al stroom aan enkele grote bedrijven.
Strategische posities
Electrabel is een van de oprichters van de Amsterdamse stroombeurs
APX. Het bedrijf is ook actief in Duitsland en Italië, terwijl in
Luxemburg een elektriciteitscentrale wordt gebouwd. "Wij zoeken overal
in Europa naar strategische posities. De ambities van Epon komen overeen
met de onze", aldus een woordvoerder van Electrabel.
De overnamegolf in de stroomwereld wordt veroorzaakt door de liberalisatie van de Europese elektriciteitsmarkt. In Nederland regelt de Elektriciteitswet van minister Jorritsma (Economische Zaken) dat. Uiteindelijk zullen de stroomgebruikers zelf hun stroomleverancier kunnen kiezen. "Daardoor krijgen we forse concurrentie", zegt een woordvoerster van Epon. "De prijzen zullen fors gaan dalen. Om toch een speler van belang te blijven, moet je wel groot zijn. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een strategische partner."