Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
19 november 1999
 

[ABN AMRO]
[Primafoon opent je wereld]
[Tele2]
[Veilinghal]
[Euronet]
[BOL]

Damrak weer op winst

  AMSTERDAM, vrijdag

De Amsterdamse effectenbeurs verkeerde gisteren in een wat landerige stemming. In het laatste uur zorgde de beurs van New York echter voor een goede sfeer. De AEX sloot de dag af met een winst van 4,10 punten op een nieuw recordslot van 607,63 punten.

Terwijl de aandelenmarkten wereldwijd voorlopig even niet in de ban van de rente leken te zijn, hebben de kapitaalmarkten somber gereageerd op de renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank afgelopen dinsdag. In navolging van een flinke stijging van de lange rente in de Verenigde Staten, nam de Nederlandse rente op de tienjarige staatslening in twee dagen toe met maar liefst 14 basispunten tot 5,15%.

Veel marktpartijen houden rekening met verdere renteverhogingen volgend jaar, zeker als de olieprijs blijft stijgen. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) verwacht dat voorzitter van het Amerikaans stelsel van centrale banken Alan Greenspan de rente met nog een procentpunt zal moeten verhogen tot 6,5%. Analisten van Van der Hoop Effectenbank denken echter dat de rente amper nog zal oplopen.

Inflatie-hint
De Europese Centrale Bank (ECB) besloot gisteren op haar tweewekelijkse vergadering de rente ongemoeid te laten. Eerder werd er door diezelfde bank een inflatie-hint gegeven. Hoofdeconoom Otmar Issing waarschuwde namelijk dat de stijging van de olieprijs nog niet volledig in de consumentenprijzen is verwerkt. De olieprijs blijft maar doorstijgen, nu omdat de bezinevoorraden in de Verenigde Staten tot het laagste niveau in 2 jaar zijn gedaald. Koninklijke Olie dikte 2,6% aan tot EUR63,55.

Gisteren mocht de Amsterdamse effectenbeurs het 2000-ste fonds verwelkomen: voor Fox Kids Europe kon net na het middaguur de champagne worden ontkurkt. Fox Kids sloot even hoog als de introductiekoers op EUR13,50. "De omzetten waren wel fors", verzekert een handelaar. "Er gingen ruim 24 miljoen stukken om".

Het was echter niet allemaal pais en vree op de beurs. Stork kreeg het zwaar te verduren met een daling van maar liefst 23,5% tot EUR14, hiermee was het ingenieurs- en machinebouwconcern gelijk de grootste daler van de Amsterdamse beurs. Beleggers verkochten massaal het aandeel Stork. Stork bracht woensdag nabeurs een geheel onverwachte winstwaarschuwing naar buiten.

Volkomen verrast was de beurs met de mededeling. Analisten waren vooralsnog van mening dat de al tijden kwakkelende Engineering Group nog dit jaar verkocht kon worden. Maar dat lukt nu niet meer, aldus het bedrijf. "Mochten ze deze groep uiteindelijk niet kunnen afstoten, dan zal die als een steen om de nek blijven hangen", vreest een analist.

Vedior
Ongelukkig was de beurs ook met Vedior. Het uitzendbureau had woensdag al een tik gekregen in reactie op de winstwaarschuwing. De koers verloor die dag meer dan een vijfde. Gisteren kreeg het uitzendconcern nog een extra trap na met een verlies van bijna 20% procent tot EUR12 ."Ik begin het wat overdreven te vinden," reageert een analist. "Voor Randstad betaal je het dubbele. Vedior zou wel eens een goede overnamekandidaat kunnen worden." Randstad daalde licht met EUR0,75 tot EUR52,90.

Waar Stork en Vedior beleggers ernstig teleurstelden, kon collega-Midkapper Van der Moolen juist met positieve berichten. Het aandeel dikte EUR0,75 aan tot EUR52,75. Niet alleen steeg de nettowinst aanzienlijk ook maakte de effectenhandelaar bekend een Amerikaanse branchegenoot over te nemen. Hiermee behoort het oer-Hollandse bedrijf in een klap tot de vijf grootste bedrijven op Wall Street.

Rahany Gramberg






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.