&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
dinsdag
16 november 1999

Geweld

Het aantal slachtoffers van geweldsmisdrijven stijgt fors. Dit jaar waren er al 900.000 slachtoffers van geweld; 200.000 meer dan in 1993.

Deze onthutsende cijfers komen van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum van het ministerie van Justitie (WODC).

De stijging van het aantal slachtoffers is natuurlijk zeer ernstig.

De reden van de uitlatingen van de onderzoekers wekt zorgen. Onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau zou namelijk hebben uitgewezen dat het aantal geweldsmisdrijven helemaal niet stijgt. Van die conclusie heeft het WDOC gehakt gemaakt.

Bijvoorbeeld uit tellingen bij ziekenhuizen blijkt de voortdurende stijging van het aantal slachtoffers. Pikant detail daarbij is dat veel slachtoffers niet eens meer aangifte doen bij de politie. Dat de officiële geweldscijfers dan meevallen, is logisch.

Kortom, het is een groot misverstand om te denken dat de geweldsspiraal in onze samenleving tot stilstand is gekomen.

Het ontkennen van de groei van het aantal slachtoffers, leidt tot een klimaat waarin de harde aanpak van geweldsmisdrijven minder prioriteit kan krijgen.

Gezien het aantal slachtoffers en het grote leed dat geweldsmisdrijven veroorzaken, mag zo'n klimaat niet ontstaan.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten

EU-defensie

Tussen de PvdA en VVD sluimert al tijden een ruzie over de Europese defensie. De VVD wil die binnen het NAVO-bondgenootschap ontwikkelen, terwijl de PvdA meer aan een eigen Europese legermacht denkt. Verder wil de PvdA in het defensiebeleid meer nadruk op crisisbeheersing en vredestaken, terwijl de VVD de collectieve bescherming van het verdragsgebied terecht ook prioriteit geeft.

Bij vlagen vliegen ze elkaar hierover in de haren. Zaterdag was het de beurt aan PvdA-fractievoorzitter Melkert. Op barse toon dreigde hij weer met defensie-bezuinigingen te komen als minister De Grave zich niet Europeser toont en niet met meer parate troepen komt.

Op de keper beschouwt gaat de ruzie over niets. Hoe meer Europa naar een verdere politieke eenheid groeit, hoe meer zij ook militair losser van de VS moet kunnen optreden. Aan lopende gesprekken daarover moet ons land dan ook meedoen.

Maar het moment waarop Europa werkelijk los van de VS en op eigen kracht op enig niveau kan optreden ligt nog heel ver weg. Bovendien heeft het weinig zin om, in de woorden van premier Kok, dubbele kosten te maken en dubbel werk te verrichten.

Het conflict tussen de twee partijen lijkt dan ook meer van doen te hebben met de wens van beide fracties om zich te profileren dan met de werkelijkheid van de wereld om ons heen.





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]