Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


dinsdag
16 november 1999

 


[Qxl]
[V & L informatica]
[Cybercard]
[Vacatures]
[Klik hier naar Matra Nortel]

Kevin Hofland wil
bikkelen voor Sydney

door Yoeri vd Busken - MOESKROEN, dinsdag

Veel tijd om uitvoerig stil te staan bij de teleurstellende heenwedstrijd tegen België (2-2) hebben de voetballers van de olympische selectie niet gekregen. Met een pittige middagtraining op het jeugdcomplex van KV Kortrijk ging de voorbereiding op de allesbeslissende return gisteren alweer van start. Morgen staat in Moeskroen de stadionklok van 'Le Canonnier' op twee voor twaalf. Alleen via een zege of een doelpuntrijk gelijkspel (alles boven 2-2 is voldoende) ligt voor Oranje 'The road to Sydney' nog open.

De selectie van Jong Oranje trainde gisteren alweer op het terrein van KV Kortrijk. Morgen is het in Moeskroen tegen de Belgen erop of eronder. Dat weet Kevin Hofland, aan de bal, als geen ander. De Fortuna-verdediger predikte aan de vooravond vooral strijdlust.

FOTO: JOOP FENSTRA

Na het droomweekeinde waarin ook het Belgische A-elftal stuntte in en tegen Italië wentelt het bepaald niet erg verwende land zich momenteel in een roes van onoverwinnelijkheid. Verrast doch vol vreugde jubelden de ochtendbladen over 'Belgische beloften met Hollandse lef' die hebben aangetoond dat je met een over-mijn-lijk-mentaliteit het nog altijd voor elkaar krijgt dat raspaardjes zich vergalopperen. Kevin Hofland kon zich wel vinden in die stelling. "Ik denk dat je verder komt met elf harde werkers dan met elf Ronaldo's", sprak de verdediger van Fortuna Sittard bedachtzaam. Hij is een van de spelers die wél beaamde dat Oranje zaterdag het oude liedje zong. "Gemakzucht is een typisch Nederlandse handicap. Je zag het laatst in Valencia nog aan PSV. Die Spanjaarden schoppen je lachend de lucht in, terwijl er in Nederland doorgaans te lief wordt verdedigd."

Als het aan Hofland ligt, speelt Oranje morgen met het mes tussen de tanden. "Ik wil hier per se winnen. Voor mij is het namelijk de enige kans om nog ergens voor te spelen. De realiteit is dat we dit seizoen met Fortuna moeten knokken tegen degradatie. Jongens van de topclubs weten dat ze voor het kampioenschap spelen of voor de beker. Ik heb alleen het EK om naar uit te kijken."

Coach Han Berger heeft morgenavond in het hol van de duivel dus alleen spelers nodig die een uitstekende wedstrijdmentaliteit aan de dag leggen. Vandaar dat de rentree van John Nieuwenburg in Heerenveen nog gepasseerd raadzaam is. Tijdens de training was al duidelijk dat Hofland en de Ajacied wel eens het centrum van de defensie kunnen gaan vormen, met de dynamische Niels Oude Kamphuis als opkomende rechtsback. Belangrijk is dan immers ook de positieverandering van Mark van Bommel, die op het middenveld veel beter uit de voeten komt. Hij heeft hard een uitmuntend optreden nodig nadat hij in de media werd bedolven onder de kritiek. Een nieuwe ervaring voor de PSV-er. "Als ik een superwedstrijd speel, vindt men dat kennelijk heel normaal. Speel ik slecht, dan komt de kritiek tien keer zo hard aan. Dat was ik bij Fortuna niet gewend, maar ik zal er mee om moeten gaan."

Een nieuw gezicht (maar een oude bekende) op het trainingsveld was Menno Willems, die lang geschorst was na zijn rode kaart in de lente tegen Oostenrijk. De linksback werd te elfder ure opgeroepen omdat Pascal Bosschaart geschorst is. Hij zal hoogstwaarschijnlijk meteen in de basis beginnen, want de spoeling op die positie is dun. Drie spelers deden gisteren niet mee aan de oefensessie. Als gevolg van een Belgische overtreding had Richard Knopper last van een dikke enkel, waardoor de Ajacied met een in ijs verpakte voet aan de kant bleef. Arnold Bruggink (liesklachten) en doelpuntenmaker Wilfred Bouma (enkel) werkten slechts een looptraining af; beiden maken zich vooralsnog geen zorgen.

In het Belgische kamp was de schade iets groter. Middenvelder Walter Baseggio, rijzende ster van Anderlecht, viel weg uit de selectie vanwege een spierverrekking en wordt vervangen door Vitesse-speler Pieter Collen. Voorstopper Daniël van Buyten wacht naar aanleiding van zijn tweede gele kaart in de EK-reeks een schorsing. Dat zal Jan Vennegoor of Hesselink niet erg vinden. De spits van FC Twente kon zaterdag maar niet vluchten uit de schaduw van de Belgische reus (bijna twee meter) die net als de overige Rode Duivels tot grote hoogte was gestegen. Vooral omdat Oranje dat toeliet.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.