Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


dinsdag
16 november 1999

 


[Cybercard]
[Qxl]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[V & L informatica]
[Vacatures]

Dopingconferentie ontaardt
in politiek moddergevecht

Van onze Telesportredactie - SYDNEY, dinsdag

Met een donatie van ruim twee miljoen gulden heeft de Australische sportminister Kelly de jacht op het gebruik van EPO een nieuwe impuls gegeven. De zoveelste. Al jaren zijn wetenschappers in de weer om het kunstmatig toedienen van deze vorm van bloeddoping aan te tonen, maar tot op heden heeft niemand een waterdichte methode ontdekt. Op het antidopingcongres in Sydney sprak Kelly de hoop uit dat het IOC haar voorbeeld zou volgen, "want de wetenschappelijke basis om het gebruik van dit middel aan te tonen is er", sprak zij euforisch.

De financiële prikkel was een van de weinige hoogtepunten op de openingsdag van de internationale conferentie waar Barry McCaffrey, de drugs- en dopingbestrijder van het Witte Huis, weer een paar kruiwagens met modder leeggooide over het antidopingbureau van het IOC (WADA). De oud-viersterrengeneraal sprak opnieuw zijn teleurstelling uit over de samenstelling van het bestuur, waarin de Verenigde Staten, de suikeroom van het IOC, geen inspraak heeft gehad. In politiek opzicht maakte ook de Australische minister van immigratie zichzelf belachelijk. Amande Vanstone toverde een sigaar uit een oude doos door voor te stellen om elke betrapte sporter voor twee jaar te schorsen. Dat het IOC en de internationale federaties daar faliekant tegen zijn, maakte geen indruk. Daarbij wordt een dergelijke ingrijpende sanctie door elke rechter teruggefloten. Ook stelde Vanstone voor om de dopingcontroles alleen nog te laten uitvoeren door laboratoria die door een onafhankelijke autoriteit in plaats van het IOC zijn erkend. Wie zij als neutrale onderzoeker op het oog heeft, bleef onduidelijk.

Waarmee duidelijk werd dat ook op het congres in Sydney geen wonderen mogen worden verwacht. Tegelijkertijd overhandigde prins De Merode, de voorzitter van de medische commissie van het IOC, in Brussel een rapport aan Philippe Busquin, Europees commissaris voor wetenschapsbeleid. Met de presentatie kwamen het IOC en de EU ten aanzien van de harmonisering van methoden en maatregelen tegen doping in de sport weer iets dichter bij elkaar. Na afloop was het weer tijd voor modder toen De Merode de kritiek van McCaffrey pareerde: "In de Verenigde Staten zijn professionele sporten waar nooit op doping wordt gecontroleerd. McCaffrey kan beter zijn eigen huis een grondige schoonmaakbeurt geven."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.