Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
16 november 1999
 

[Euronet]
[BOL]
[ABN AMRO]
[Veilinghal]
[Tele2]
[Primafoon opent je wereld]

Denda kan eigen
telefoongids op
cd-rom maken

Van onze financiële redactie - DEN HAAG, dinsdag

Multimediabedrijf Denda in Oldenzaal kan eindelijk een eigen telefoongids op cd-rom uitbrengen. Na twee jaar hardnekkige strijd heeft telecombedrijf KPN de benodigde gegevens geleverd. Daarvoor was een groot aantal rechtszaken en uitspraken van telecom-toezichthouder Opta nodig.

KPN maakte gisteren bekend dat de abonneegegevens onder bepaalde voorwaarden gebruikt mogen worden. "Zowel Denda als Opta kunnen zich daarin vinden", zegt een woordvoerder. Daarmee is een geplande rechtszaak, die voor vandaag op de rol stond, van de baan.

De zaak is echter nog niet ten einde. Denda gaat een schadeclaim van "enkele tientallen miljoenen" eisen. "We zijn een paar jaar lang flink door KPN te pakken genomen", zegt directeur Niels Menko van Denda. "We hebben nooit nevenactiviteiten als telefonische informatiediensten kunnen starten. Daardoor hebben we flink wat omzet gemist."

Het Oldenzaalse bedrijf wil eind januari met de digitale telefoongids op de markt komen. "En die zal ongeveer de helft kosten van de ƒ79,50 die KPN er nu voor vraagt. Dat kan vanwege de prijs per adres. KPN wilde eerst 85 cent per adres en mag nu niet meer dan een halve cent rekenen. Dat scheelt miljoenen guldens." Een gratis te raadplegen gids, zoals KPN heeft, is er echter voorlopig niet bij. Wel wil het bedrijf proberen abonneegegevens van mobiele operators als Libertel en Ben in de cd-rom te verwerken.

In 1996 bracht het bedrijf Denda een eigen versie van de digitale telefoongids op de markt. De Oldenzaalse onderneming liet 120 Chinese vrouwen het nationale telefoonboek in twee maanden overtikken, zodat niemand haar ervan kon beschuldigen iets te hebben gekopieerd. Met de hand invoeren is immers eigen werk, betoogde Denda. KPN stapte naar de rechter, waarop Denda de uitgave moest stoppen. Er loopt nu nog een zaak waarin KPN schadevergoeding eist voor het gebruik van die gegevens. Daar zal de rechter in januari over beslissen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.