Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
16 november 1999
 

[Euronet]
[ABN AMRO]
[Primafoon opent je wereld]
[Veilinghal]
[Tele2]
[BOL]

Roep om boetes
schenden privacy

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, dinsdag

Er tekent zich een kleine meerderheid in de Tweede Kamer af voor het opleggen van boetes aan bedrijven en organisaties, die niet aan de Registratiekamer melden wat zij met de persoonsgegevens van klanten doen.

Het CDA en de VVD zijn daar vooralsnog tegen, maar de rest van de Kamer vindt dat minister Korthals (Justitie) deze mogelijkheid opnieuw in zijn wetsvoorstel bescherming persoonsgegevens moet opnemen.

,,Om de regels te kunnen handhaven moet je ook sancties hebben wanneer die regels worden overtreden'', vindt D66-Kamerlid Scheltema, die ervoor pleit dat de Registratiekamer straks een boete van maximaal f 10.000 aan een bedrijf of organisatie mag opleggen.

De coalitiepartners PvdA, D66 en VVD eisen verder van Korthals dat er een krachtige voorlichtingscampagne komt voor burgers en bedrijven over de in hun ogen zeer onduidelijke nieuwe wet.

Kern van de wet is dat straks de persoonsgegevens pas door bedrijven en organisaties mogen worden uitgewisseld, wanneer de consument daar uitdrukkelijk toestemming voor heeft gegeven.

Volgens de Kamer is het wetsvoorstel, dat deze week in het parlement wordt behandeld, echter zeer warrig voor de gebruiker door de talrijke veranderingen die er de afgelopen jaren in zijn aangebracht. "Het is behoorlijk ingewikkeld", geeft VVD-Kamerlid Nicolaï toe. "Korthals moet dan ook toezeggen dat er een handzame handleiding door justitie en de Registratiekamer wordt gemaakt, zodat het voor iedereen te volgen is."

De PvdA wil dat ook de bedrijven het de burgers veel makkelijker gaat maken. Een consument zou bij het opgeven van zijn persoonsgegevens drie dingen moet aangeven, vindt PvdA-Kamerlid Wagenaar. "Ten eerste of hij ermee instemt dat zijn gegevens worden doorgespeeld binnen het bedrijf. Ten tweede of zijn gegevens aan andere bedrijven mogen worden doorgespeeld en ten derde of hij telefonisch aanbiedingen wil ontvangen", aldus sociaal-democrate.

De PvdA en D66 willen verder dat burgers slechts maximaal een tientje moeten betalen wanneer zij hun gegevens bij het bedrijfsleven opvraagt. "Korthals wil daar geen maximum bedrag aankoppelen, maar voor ons ligt de grens toch echt bij tien gulden", aldus PvdA'ster Wagenaar.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.