Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
16 november 1999
 

[Tele2]
[BOL]
[Primafoon opent je wereld]
[Euronet]
[ABN AMRO]
[Veilinghal]

Golfbaan Satcom naar
Van den Nieuwenhuyzen

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, dinsdag

Satcom annex Sun Development is zijn resterende belang in de prestigieus opgezette Arubaanse golfbaan Tierra del Sol nu ook kwijt geraakt. Sun/Satcom werd onlangs door beursorganisatie Amsterdam Excchanges verwijderd van de beurs wegens onregelmatigheden zoals het uitgeven van nieuwe aandelen zonder begeleidend prospectus.

De golfbaan is in een gedwongen veiling verkocht aan privé-investeerder en 'bedrijvendokter' Joep van den Nieuwenhuyzen. Hij betaalde in totaal $18 miljoen voor het golfpark dat een waarde vertegenwoordigt van naar schatting $47 miljoen. Het management van de golfbaan heeft de openbare verkoop nog proberen tegen te houden met een kort geding, maar ving bot bij de rechter.

Van den Nieuwenhuyzen was Sun Development al eerder, in september 1998, te hulp geschoten met een contant geldbedrag van $3,25 miljoen (circa ƒ6,5 miljoen). Van den Nieuwenhuyzen verkreeg bij die gelegenheid ook een preferente vordering op Tierra del Sol ter hoogte van $2,75 miljoen (ƒ5,5 miljoen). Die transactie voerde de Nederlandse zakenman uit via zijn beleggingsvehikel RDM Technology Holdings.

Twee maanden later verkocht Sun het grootste deel van zijn aandelen in Tierra del Sol aan het Amerikaanse bedrijf Sterling Worldwide. In ruil daarvoor verkreeg Sun 7 miljoen aandelen Sterling. Die onderneming verkreeg tegelijkertijd Sun-dochter Tierra del Sol Management & Development Company voor nog eens 40 miljoen Sterling-aandelen. Op het moment van die transactie stonden die aandelen voor circa $3 per stuk genoteerd op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq. Korte tijd later duikelde de koers tot het huidige niveau van 25 dollarcent.

Inmiddels is Sterling overgenomen door vastgoedontwikkelaar Sun Quest International Development uit Florida. In het officiële bericht van de overname wordt Tierra del Sol nog "het vlaggenschip" van de gecombineerde onderneming genoemd.

De veiling van Tierra del Sol heeft plaatsgevonden op initiatief van een aantal schuldeisers, waaronder de Caribbean Mercantile Bank, de Banco di Caribe, AIB en het pensioenfonds Apfa. Volgens het Antilliaanse dagblad Amigoe hadden die gezamenlijk een vordering van $5 miljoen op Sun Development.

Deze financiële instellingen hebben hun geld nu veilig gesteld, maar veel andere schuldeisers onder meer obligatiehouders en leveranciers kunnen naar hun centen fluiten, aldus Amigoe.

In ruil voor de $18 miljoen mag Van den Nieuwenhuyzen zich nu eigenaar noemen van de golfbaan, het clubhuis, het restaurant en een deel van het terrein. Op 14 december aanstaande volgt een tweede veiling, waarop geprobeerd zal worden de appartementen bij de golfbaan te verkopen. Van den Nieuwenhuyzen moet overigens nog ƒ6 miljoen betalen aan overdrachtsbelasting, evenals "enkele miljoenen guldens" aan achterstallige erfpacht. De privé-investeerder is op Curaçao ook al mede-eigenaar van het in aanbouw zijnde Blue Bay Golf Resort, een vergelijkbare golfclub met een prijskaartje van ƒ30 miljoen.

Overigens krijgt Van den Nieuwenhuyzen al direct hoog bezoek: volgens het officiële programma zullen Koningin Beatrix en Prins Claus de waterzuiveringsinstallatie van Tierra del Sol aan een inspectie onderwerpen tijdens hun officiële bezoek aan de Antillen.

Sun Development heeft tegen de verwijdering van de AEX bezwaar aangetekend bij de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE), maar niet op tijd inhoudelijke bezwaren aangeleverd. Daarop heeft de STE het bezwaar niet-ontvankelijk verklaard. De onderneming, onder leiding van ex-arts Joost Taverne, heeft nu nog circa vijf weken de tijd om de beslissing van de STE aan te vechten bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven.

FOTO: WILL DEKKERS






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.