Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
16 november 1999
 

[Euronet]
[ABN AMRO]
[BOL]
[Primafoon opent je wereld]
[Tele2]
[Veilinghal]

DSM gaat nylon tapijt
recyclen in fabriek VS

Van een onzer redacteuren - AMSTERDAM, dinsdag

Het chemieconcern DSM heeft samen met het Amerikaanse AlliedSignal in Augusta (Georgia) in de VS de eerste grootschalige tapijtrecyclingfabriek ter wereld in gebruik gesteld. De fabriek, een joint-venture van beide bedrijven die EUR80 miljoen heeft gekost en opereert onder de naam Evergreen Nylon Recycling, zal jaarlijks 90.000 ton nylon tapijtafval omzetten in een nieuwe nylon-grondstof.

Nu wordt jaarlijks in de VS 450.000 ton nylon-tapijtafval gestort. Een vijfde deel daarvan zal in de nieuwe fabriek worden gerecycled.

Van de 45.000 ton aan grondstof die de nieuwe fabriek oplevert kan opnieuw nylon tapijt worden gemaakt met dezelfde kwaliteit. Als het afval op traditionele wijze wordt verwerkt is het restant alleen bruikbaar voor relatief laagwaardige toepassingen, zoals tapijtrugmateriaal.

DSM is van plan met de nieuwe recycling-technologie ook in Europa tapijt te gaan recyclen. "Wij bewijzen met deze nieuwe technologie dat nylon recycling economisch rendabel kan zijn", stelt ir. Dick Venderbos, directeur van DSM Fibre Intermediates. "Het succes van recycling op grote schaal is daarvan sterk afhankelijk. Het is een schoon en efficiënt proces, waarmee nylon-afval een onbeperkt aantal malen kan worden hergebruikt."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.