Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
16 november 1999
 

[Primafoon opent je wereld]
[ABN AMRO]
[BOL]
[Tele2]
[Veilinghal]
[Euronet]

CDA: geld belastingplan
veel gerichter besteden

door Ronald Veerman - DEN HAAG, dinsdag

Het CDA vindt dat het kabinet de 5 miljard gulden lastenverlichting, die het kabinet inzet voor het nieuwe belastingstelsel dat in 2001 ingaat, veel meer gericht moet inzetten voor kwetsbare groepen die het geld hard nodig hebben.

CDA-Kamerlid Reitsma ziet de noodzaak van een nieuw belastingstelsel in, maar maakt zich al maanden boos over het in zijn ogen koortsachtige tempo waarmee minister Zalm (Financiën) en diens staatssecretaris Vermeend de plannen door het parlement willen loodsen.

"Het plan heeft echt verstrekkende gevolgen. Daarom vind ik dat de procedure zorgvuldiger zou moeten en hebben we eigenlijk meer tijd nodig", zo stelt de CDA-er, die vreest dat Vermeend straks regelmatig met reparatiewetgeving moet komen.

Reitsma begrijpt dat een dergelijke grote stelselwijziging niet kan door een fors bedrag aan 'smeerolie', maar snapt niet waarom het kabinet er voor kiest de 5 miljard lastenverlichting vrijwel geheel generiek in te zetten.

Met name de vele miljarden gulden kostende nieuwe arbeidskorting voor werkenden vindt de CDA-er veel te fors. "Wij willen daar veel minder geld aan uitgeven en in plaats daarvan een groot aantal andere belangrijke zaken regelen. Je kunt mensen ook stimuleren een baan te zoeken door met afspraken of strafkortingen op de uitkering te werken."

Door de arbeidskorting flink te verlagen, maar tegelijk ook mensen met heel kleine baantjes hiervan te laten profiteren, denkt Reitsma deze groep een in zijn ogen terechte inkomensvooruitgang te kunnen geven. "Je moet vanaf de eerste gulden die je verdient recht hebben op een arbeidskorting en niet pas als je 50% van het minimumloon verdient."

Ook voor gezinnen met kinderen en vrijwilligers wil het CDA meer doen. "Wij denken aan een kinderaftrek of kinderkorting en willen de onbelaste onkostenvergoeding voor vrijwilligers flink verhogen", aldus Reitsma, die ook aan een speciale 'activiteitenaftrek' voor onbetaald vrijwilligerswerk denkt.

De voorstellen van Zalm en Vermeend op het gebied van ondernemers vinden de christen-democraten evenmin evenwichtig. "Het aanmerkelijkbelangtarief moet van 30 naar 25%. Is dit niet haalbaar, dan zal de druk van de vennootschapsbelasting fors omlaag moeten", aldus Reitsma, die ook grote problemen heeft met de afschaffing van de stakingsvrijstelling en de ongelijke behandeling van ondernemers rond de pensioenen.

De revolutionaire vermogensrendementsheffing die Zalm en Vermeend willen invoeren, stuit bij het CDA nog steeds op twijfel, al heeft de partij nog geen goed eigen initiatief kunnen ontwikkelen. "De voorgestelde heffing is Europees gezien een buitenbeentje. Wij denken meer aan een vermogenswinstbelasting", aldus Reitsma.

Op het gebied van de oudedagsparaplu deelt Reitsma een groot deel van de kritiek van de coalitiepartijen. "De plannen zijn erg ingewikkeld, maar we willen dat dan weer niet gaan oplossen op de manier van de PvdA, die de belastingdienst alle pensioeninformatie wil laten verzamelen. Je kunt veel beter pensioenfondsen en verzekeraars verplichten de benodigde pensioeninformatie jaarlijks naar hun klanten te sturen."

FOTO: DIJKSTRA






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.