Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
16 november 1999
 

[ABN AMRO]
[Euronet]
[Veilinghal]
[BOL]
[Tele2]
[Primafoon opent je wereld]

Nieuw record op Damrak

AMSTERDAM, dinsdag

De Amsterdamse beurs is gisteren op de hoogste stand aller tijden gesloten. De 9,84 punten hogere slotstand van 599,71 overtrof het oude record van 20 juli 1998, dat op 597,01 stond. 's Ochtends om 11.18 uur werd zelfs even de magische 600-grens doorbroken. Philips en ASML waren weer de favorieten. Softwarebedrijf Avalix echter kreeg een afstraffing na een winstwaarschuwing.

"De markt ligt er ijzersterk bij, al zijn de omzetten niet hoog", aldus een handelaar. Wall Street schoot afgelopen vrijdag omhoog, de dollar kruipt licht op. De voornaamste factor voor de goede stemming is de daling van de lange rente in ons land. Effectenkantoor Stroeve denkt zelfs dat de lange rente in de loop van volgend jaar naar de 4,5% zal teruggaan en rentedaling is goed voor aandelenbeleggers. Ook de millenniumangst schijnt wat weg te ebben terwijl de hele branche denkt dat januari in ieder geval een prima beleggingsmaand wordt.

Even kwam de AEX index op 600,42 en dat was ook nog maar een fractie onder het absolute hoogterecord van 600,65 dat ook tijdens de handel op 20 juli 1998 werd bereikt. Met name was er waardering voor het feit dat er toch nog een akkoord is bereikt tussen de VS en China in het kader van de onderhandelingen van de Wereldhandelsorganisatie. Dat betekent dat de enorme Chinese markt meer open gaat en dat kan de wereldhandel natuurlijk fors stimuleren en dus ook de wereldeconomie. Later op de dag werd het enthousiasme iets getemperd door een wat lagere opening van Wall Street. Vandaag beslist de FED over een eventuele rentestap en dat houdt in de VS veel beleggers even aan de zijlijn.

Philips steeg maar liefst EUR4,25 naar EUR115,10 in navolging van de muurvaste stemming voor technologiewaarden in de VS. Het concern heeft een order gekregen van het Amerikaanse defensiebedrijf GE om onderdelen voor een nieuwe straaljager te gaan maken. Volgens de Wall Street Journal zal Microsoft deze week onder andere met Philips een samenwerking bekend maken op het gebied van Windows CE, software die onder mee wordt toegepast in organizers en mobiele telefoons. Maar ook ASML zette de opmars onverdroten voort met een winst van EUR3,10 op EUR82. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs ziet de koers naar EUR115 stijgen en dat miste zijn uitwerking niet, al heeft het management van ASML juist gezegd dat het dit jaar nog niet zo voortreffelijk zal gaan.

ING wist EUR1,16 te winnen op EUR60,10 en doorbrak daarmee sinds lange tijd weer eens de EUR60-grens. Volgens de Britse krant Sunday Times zal ING reeds deze week de belangen van het Belgische KBC en Swiss Life in de Franse bank Credit Commercial de France (CCF) overnemen voor rond de ƒ22 miljard. Daarmee zou ING een controlerend belang in CCF krijgen. ING gaf geen commentaar.

Ook de andere financiële waarden lagen goed, in navolging van Wall Street op vrijdag. ABN Amro klom 37 eurocent naar EUR24,29 en Aegon trok EUR1,60 aan naar EUR87,20. Fortis, die wordt aanbevolen door ING Barings, werd EUR0,55 duurder op EUR35,05.

Kon. Olie profiteerde van het feit dat de wereldprijs voor olie stijgt, gisteren naar een hoogtepunt van de afgelopen drie jaar. Dit zal volgens handelaren leiden tot een verdere stijging van de koers, die gisteren EUR0,94 opliep naar EUR60,13. Daar Kon. Olie een zwaargewicht in de index is ziet het er goed uit voor de index, aldus de mening op de vloer.

Akzo sprokkelde er 33 eurocent bij op EUR38,55, KLM 15 eurocent op EUR24,95 en Unilever was zelfs EUR1,35 in herstel op EUR54,95. DSM was een van de weinige dalers, samen met TNT Postgroep die eerder was opgelopen op overnamegeruchten.

Buhrmann heeft EUR300 miljoen opgehaald met de emissie waardoor de koers de afgelopen weken onder druk stond. Gisteren ging de koers nog eens 4 eurocent omlaag naar 1EUR5,76.

Bij de uitgevers moest Elsevier weer terug, nu 9 eurocent naar EUR9,23, maar VNU en Wolters Kluwer konden allebei ruim 2% oplopen. Numico gaat stevig in de vitamineverkoop en dat leverde EUR1,40 winst op bij een slotstand van EUR37,90.

Op de lokale markt was weer enige leven te bespeuren. KPNQwest steeg zelfs EUR5,45 naar EUR43,95 en lijkt nu helemaal niet meer te stuiten. Versatel volgde met een winst van EUR1,60 op EUR19,10. Van der Moolen was EUR2,65 in herstel op EUR53,95 en ook ASMI trok nog eens 55 eurocent aan naar EUR13,70. Gucci steeg EUR3,55 naar EUR79,15 nu het bedrijf Sanofi voor ruim ƒ2 miljard is overgenomen.

Softwarebnedrijf Avalix verwachtte begin dit jaar 30% meer winst. Het zal nu helaas slechts 10% worden omdat de klanten aarzelen met bestellen vanwege de millenniumproblemen. De koers duikelde 8% naar 4,60. Om niet geheel duidelijke redenen werd de handel in Landis vlak voor het slot stilgelegd. Nabeurs maakte de Nationale Investeringsbank bekend 1,2 miljoen gewone aandelen Landis ondershands te hebben geplaatst bij een aantal institutionele beleggers. Landis gebruikt de opbrengst van de uitbreiding van het aandelenkapitaal (met 10,1 procent) voor de financiering van de overname van Illion Group. Als wordt uitgegaan van de huidige beurskoers van rond de ƒ50, levert de emissie ƒ60 miljoen op.

Peter van der Tuin.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.