Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
16 november 1999
 

[Veilinghal]
[Primafoon opent je wereld]
[ABN AMRO]
[Tele2]
[BOL]
[Euronet]

Analisten pleiten voor
uitstellen overname CCF

Van onze verslaggevers - AMSTERDAM, dinsdag

Het gerucht dat ING uit is op de overname van de Franse bank Credit Commercial de France (CCF) waart al een goed jaar rond in de financiële wereld. Deze week zou het bod er dan echt van moeten komen, zo berichtte de Britse krant The Sunday Telegraph afgelopen weekend. Analisten menen echter dat ING nog maar beter even kan wachten.

"De koers van CCF is sinds januari met meer dan 50% opgelopen", constateert David van der Zande van Effectenbank Stroeve. Oorzaak zijn de voortdurende overname-speculaties, zo meent de analist. Door de hoge koers lijkt ING zich gedwongen te voelen een volgens analisten te forse prijs voor CCF neer te tellen. Het zou gaan om een bod van EUR10 miljard (ƒ22 miljard), wat een premie van zo'n 19 procent inhoudt op de slotkoers van afgelopen vrijdag.

Die EUR10 miljard betekent ook nog eens 22 tot ruim 25 keer de netto jaarwinst van CCF. "In Europa ligt dit algemeen rond de 15 à 16", zegt Dennis Ederzeel van effectenhuis Amstgeld. Wellicht is het slimmer even te wachten tot de overname-speculaties wat zijn bekoeld en het aandeel CCF niet voortdurend omhoog schiet, zo redeneren analisten dan ook.

Gisteren spoot het aandeel CCF op een verder weinig geanimeerde Parijse beurs met maar liefst 4 procent omhoog. Tussentijds noteerde het fonds zelfs een stijging van 8 procent, terwijl CCF de geruchten rond een vriendschappelijke overname door ING gisteren wilde ontkennen noch bevestigen. Het aandeel ING steeg gisteren met nog geen 2 procent, op een uiterst enthousiast Damrak.

Hoewel CCF de afgelopen weken duidelijk maakte een voorkeur te hebben voor handhaving van de huidige situatie met drie grote aandeelhouders, spreken analisten en de pers andere taal. "Ik verwacht wel dat het tussen nu en een jaar gaat gebeuren", zo vat Ederzeel samen. ING heeft een kapitaalbelang van 18,6 procent in CCF. De Belgische bank KBL bezit 18,2 procent en de Zwitserse verzekeraar Swiss Life heeft 14,7 procent in handen. Als ING de belangen van KBL en Swiss Life overneemt, is zij volgens de Franse wet verplicht een bod op alle aandelen uit te brengen, omdat haar belang dan groter is dan 33 procent.

ING heeft weinig van de andere twee grootaandeelhouders te vrezen. Swiss Life verkondigde onlangs dat haar belang in CCF niet heilig is en KBC kampt met solvabiliteits- en liquiditeitsproblemen. ING daarentegen heeft veel extra geld te besteden. Ook zit de Nederlandse bankier al jaren bij CCF in de Raad van Commissarissen.

President-directeur Manfred Zobel van Swiss Life zei al enkele weken in gesprek te zijn met ING. Hij ontkent echter dat er wordt onderhandeld over de toekomst van CCF. "Er gebeurt niets met deze bank zonder onze goedkeuring", aldus een gedecideerde Zobel. Volgens The Sunday Times zou ING niet alleen al een akkoord hebben gesloten met Swiss Life maar ook met KBC.

Strategisch is het een slimme zet van ING om de aankoop te doen, menen analisten. ING's opmars is in 1995 begonnen met de overname van de failliete Britse Barings bank. Twee jaar later volgden de Belgische Banque Bruxelles Lambert (BBL) en twee kleinere Amerikaanse overnames. Enkele maanden geleden viel de Duitse BHF-bank ten prooi aan ING. Volgens analisten zou Frankrijk hierna een logische zet zijn in de uitbreiding van het Europese netwerk.

"ABN Amro wordt op deze manier op achterstand gezet", aldus Van der Zande. "De acquisitiestrategie van die bank is niet agressief genoeg." Eerder probeerde de bank het Franse CIC over te nemen en de Belgische Generale Bank. Beide pogingen mislukten.

ABN Amro stuitte op een hardnekkige tegenwerking van de nationale overheden. "Op dit moment lukken overnames in Europa ABN Amro niet echt, in tegenstelling tot ING," aldus Ederzeel.

Het succes van ING wijt Ton Gietman van HSBC Investment Bank aan haar vele dochters en hun belangen in verscheidene banken. Zo kan ING steeds verder breien richting een grote overname-kandidaat.

Het mogelijke bod van ING op CCF is veel te hoog.

FOTO: PETER-VINCENT SCHULD






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.