Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
16 november 1999
 

[BOL]
[Euronet]
[Tele2]
[Primafoon opent je wereld]
[Veilinghal]
[ABN AMRO]

Aanbieden van groene
stroom geheel vrij

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, dinsdag

Minister Jorritsma (Economische Zaken) gaat de Elektriciteitswet zodanig aanpassen dat het aanbieden van duurzame stroom vanaf 2001 geheel wordt vrijgegeven.

De bewindsvrouw maakte gisteren bij de presentatie van het vierjaarlijkse Energierapport bekend af te willen van de vergunningen die nu nog nodig zijn om groene stroom te kunnen leveren.

Naast nieuwe bedrijfjes en ondernemers die groene stroom gaan verkopen mogen straks ook energiebedrijven buiten hun eigen regio groene stroom gaan aanbieden.

De bewindsvrouw hoopt met de maatregel een extra impuls te geven aan het in Nederland dreigende tekort aan groene stroom. Zonne-energie is nog steeds erg duur en de geplande windmolenparken komen niet of nauwelijks van de grond, waardoor moeilijkheden ontstaan om de doelstelling van 5% duurzame energie in 2010 te halen.

In plaats van de benodigde 1000 Megawatt (MW) aan windenergie zit Nederland nog slechts op een kleine 400 MW. Jorritsma kondigde eerder al aan dat zij gemeenten via een aanwijzing wil dwingen alsnog windmolenparken van tenminste 50 MW toe te staan. "Daarnaast kan men denken aan verplicht een grote windmolen per bedrijfsterrein en willen we snel duidelijkheid over een groot windmolenpark op zee."

Vorige week werd bekend dat de bewindsvrouw burgers en bedrijven eerder de mogelijkheid wil geven te kiezen uit meerdere aanbieders van gas en stroom. Voor kleinere bedrijven moet dit reeds in 2002 kunnen terwijl huishoudens in 2003, ofwel vier jaar eerder dan gepland, uit meerdere leveranciers kunnen gaan kiezen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.