Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


dinsdag
16 november 1999

 


[BOL]
[Bank of Scotland]
[Autosite]
[Veilinghal]
[Vacatures]

Optimisme over uitvoering
akkoord in Noord-Ierland

Van onze correspondent - LONDEN, dinsdag

Hoop op de realisering van een door protestanten en katholieken samen gevormde regering in Noord-Ierland is gisteren gegroeid na opvallend optimistische uitlatingen van de Amerikaanse vredesonderhandelaar George Mitchell.

Na elf weken van moeizame gesprekken met de betrokken partijen om uit de impasse rond het 19 maanden geleden gesloten 'Goede-Vrijdagakkoord' te geraken, zei een breed glimlachende Mitchell in Belfast "toenemend vertrouwen" te hebben dat een oplossing in zicht is.

Zowel de unionisten, geleid door Nobelprijswinnaar David Trimble, als de republikeinen, onder leiding van Sinn Fein-voorman Gerry Adams, lieten zich eveneens voorzichtig positief uit. Mitchell heeft beide partijen gevraagd vandaag kleur te bekennen.

Al maandenlang hangt het Noord-Ierse vredesakkoord aan een zijden draad omdat Trimble en zijn achterban weigeren akkoord te gaan met de twee beoogde ministersposten voor Sinn Fein zolang het Ierse Republikeinse Leger (IRA) niet ontwapent.

Sinn Fein wordt beschouwd als de politieke vleugel van de terroristenorganisatie, maar de partij heeft altijd gezegd geen invloed op de beslissingen van de IRA te hebben.

Compromis

De impasse lijkt nu te worden doorbroken door een subtiel compromis, waarbij de unionisten de twee Sinn Fein-kandidaten zullen aanvaarden, hetgeen moet worden gevolgd door de benoeming door de IRA van een vertegenwoordiger in de ontwapeningscommissie onder leiding van de Canadese generaal John de Chastelain.

Deze zou vervolgens moeten verklaren dat de IRA-vertegenwoordiger te goeder trouw handelt. In januari zou de IRA dan daadwerkelijk met wapens inleveren moeten beginnen. De unionisten willen nog wel graag een clausule in het akkoord, die garandeert dat indien de IRA in januari nog steeds niet is begonnen met ontwapenen, Sinn Fein uit de regering kan worden gegooid.

Indien het vredesakkoord inderdaad eindelijk zou worden uitgevoerd, dan heeft de nieuwe minister voor Noord-Ierse Zaken Peter Mandelson succes geboekt.

Mandelson, die bijna een jaar geleden vanwege een dubieuze lening bij een collega-minister uit het kabinet van Tony Blair werd gezet, verving onlangs de spraakmakende minister Mo Mowlam met wie de unionisten op het laatst niet meer wensten te werken. Zij was volgens hen te veel op de hand van de katholieken.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.