Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
16 november 1999
 

[Veilinghal]
[Autosite]
[Vacatures]
[Bank of Scotland]
[BOL]

Trajkovski wint "eerlijke"
verkiezingen in Macedonië

  Van onze correspondent - BOEDAPEST, dinsdag

Internationale waarnemers hebben gisteren de presidentsverkiezingen in Macedonië als "over het algemeen eerlijk" omschreven.

Hun kwalificatie is van belang omdat de verliezer, de oud-communist Tito Petkovski, de stembusgang "een fraude" noemt. Petkovski riep gisteravond zijn aanhangers op de straat op te gaan om te protesteren tegen de zege van Boris Trajkovski.

De 43-jarige Trajkovski was de kandidaat van de regering en geldt in Macedonië als gematigd. Hij ging de tweede kiesronde in met een achterstand op Petkovski, maar heeft die met de steun van de etnisch Albanese kiezers in Macedonië weer goedgemaakt. De uitslag geeft Trajkovski 592.118 stemmen tegen 514.735 stemmen voor Petkovski. Een kwart van de twee miljoen Macedoniërs is van Albanese afkomst.

De Albanezen streven naar meer rechten, zoals een eigen universiteit en het Albanees als officiële tweede taal. Trajkovski zou daar meer toe neigen en daarom kon hij op de steun van de Albanezen rekenen. Zijn tegenstander zegt nu dat in 200 stemlokalen in het westen van het land, waar veel Albanezen wonen, is gesjoemeld. De opkomst zou er onwaarschijnlijk hoog zijn geweest, tussen de 90 en de 100 procent. Het landelijke cijfer lag op 70 procent.

Macedonië heeft zich als enige staat vreedzaam af weten te scheiden van Joegoslavië. Desondanks is de situatie in het land vaak gespannen vanwege de armoede en de moeizame verhouding met de Albanese minderheid.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.