Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


dinsdag
16 november 1999

 


[Veilinghal]
[BOL]
[Vacatures]
[Autosite]
[Bank of Scotland]

Bush jr. verliest
riante voorsprong

door Joost de Haas - NEW YORK, dinsdag

Maandenlang was hij de grote favoriet voor de Republikeinse nominatie van de presidentskandidaat maar nu moet hij opeens alle zeilen bijzetten. George W. Bush, zoon van de voormalige president, vecht deze week voor het behoud van zijn status als ongenaakbare koploper in de race om het Witte Huis.

George W. Bush jr.
...mikpunt spot...

Opiniepeilingen laten zien dat Bush zijn riante voorsprong aan het kwijtraken is. Zijn belangrijkste uitdager binnen de Republikeinse partij, senator John McCain, zou bij de eerste voorverkiezing in New Hampshire begin volgend jaar kunnen rekenen op 35 procent van de stemmen, tegen 38 voor Bush. Een maand geleden lag Bush nog 15 procent voor op McCain een Vietnam-veteraan die oprecht overkomt en daardoor goed scoort bij de kiezers.

Bush is het mikpunt van spot omdat hij onlangs met de mond vol tanden zat toen hem werd gevraagd de leiders van India, Pakistan en Tsjetsjenië te noemen. Een politieke cartoon in de krant Atlanta Constitution toont Bush die vanuit het Witte Huis het Amerikaanse volk toespreekt: "Landgenoten, onze bombardementen op het L-vormige land gaan door totdat de leider, hoe heet-ie ook alweer, die man met de snor, akkoord gaat met iets."

Vrijwel dagelijks wordt Bush op de korrel genomen door bekende talkshow-presentatoren als Jay Leno en David Letterman. De gouverneur van Texas was al het slachtoffer van veel politieke moppen na zijn weigering in te gaan op vragen over vroegere drugs-uitspattingen, maar nu moet hij het helemaal ontgelden. Zo grapte Letterman afgelopen week: "Hij mag dan die buitenlandse leiders niet kennen, in zijn voordeel spreekt dat hij wel de namen weet van de laatste zes kerels die in Texas zijn geëxecuteerd."

"Verwoestend"

"Dit kan een verwoestend effect hebben op een campagne", zegt antropoloog en 'humor-expert' Alan Dundes van de Universiteit van California. Leno en Letterman geven de mensen het idee hoe ze over een kandidaat moeten denken. De bijtende monologen over het beperkte brein van Bush zijn echt dodelijk."

Senator John McCain
...oorlogsheld...

In een poging zijn geschonden blazoen op buitenlands terrein op te poetsen, werkt Bush momenteel aan grote toespraak die hij eind deze week zal afsteken in Californië. Volgens waarnemers zal Bush een pragmatische buitenlandse politiek willen voeren. Ook zou hij het toenemende isolationisme binnen de Republikeinse partij keihard van de hand willen wijzen.

Tegenover de steeds meer als oppervlakkig afgeschilderde Bush staat de rechtlijnig ogende John McCain. De Republikeinse senator heeft aangetoond een bredere buitenlandse expertise te hebben. De Vietnam-veteraan wordt onder andere geadviseerd door oud-minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger.

"Verknald"

Maar onlangs ging ook McCain de mist in, toen hij de vraag kreeg voorgelegd wat de hoofdstad is van Zwitserland. "Genève of Zürich", zo gokte McCain. "Bern", zei de verslaggever pinnig. "Ik heb mijn onkunde getoond", zo bekende McCain, die later tegen zijn campagnestaf zei: "Dat heb ik goed verknald."

In tegenstelling tot Bush, heeft McCain echter geen last van het vooroordeel dat hij het zover heeft kunnen schoppen dankzij een vermogende en invloedrijke vader. McCain is een echte oorlogsheld, terwijl Bush een voorkeursbehandeling zou hebben genoten bij de Nationale Garde, een eenheid die werd gezien als vluchthaven voor dienstplichtigen die niet naar Vietnam wilden.

Evenals ex-basketbalster Bill Bradley die een formidabele uitdager blijkt van de Democratische koploper, vice-president Al Gore, wordt McCain door veel kiezers op handen gedragen omdat hij een aura van oprechtheid uitstraalt. Ruim 58 procent van de Republikeinse aanhang vindt dat McCain gelooft in wat hij zegt.

Daar staat tegenover dat McCain te vaak uit z'n vel zou springen. Volgens collega's in de Senaat heeft McCain zijn woede-aanvallen echter aardig onder controle en wordt hij bijna nooit meer aangesproken met zijn legendarische bijnaam 'McNasty'.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.