Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
16 november 1999
 

[Bank of Scotland]
[Veilinghal]
[BOL]
[Vacatures]
[Autosite]

Wahid: Kwestie Atjeh
binnen maand oplossen

Van onze correspondent - SINGAPORE, dinsdag

De Indonesische president Abdurrahman Wahid heeft gisteren aangekondigd de kwestie-Atjeh binnen een maand te willen oplossen.

De militante afscheidingsbeweging 'Aceh Merdeka' (Vrij Atjeh) vecht al jaren voor onafhankelijkheid van de opstandige moslimprovincie in Noord-Sumatra en verlangt een referendum.

Wahid heeft bij herhaling gezegd die wens te steunen, echter zonder zich vast te leggen op een tijdstip of de formulering van de vraag die aan de bevolking moet worden voorgelegd.

"De vraag is alleen waarover moet worden gestemd", herhaalde de Indonesische president ook gisteren in Tokio, waar hij enkele dagen verblijft. Vorige week verklaarde Wahid nog er op te vertrouwen, dat een meerderheid van de inwoners van Atjeh zich bij een referendum zal uitspreken voor handhaving van de banden met Indonesië.

Zowel de krijgsmacht als het parlement, en een ruim deel van het kabinet zijn echter verklaarde tegenstanders van een volksraadpleging in Atjeh. Zij allen vrezen, dat onafhankelijkheid voor Atjeh zal leiden tot afscheiding van andere provincies, en uiteindelijk tot het uiteenvallen van de republiek Indonesië.

Maar Amien Rais, de voorzitter van de 'Raadgevende Volksvergadering', aanvankelijk ook een tegenstander, bleek het afgelopen weekeinde van gedachten te zijn veranderd, en zei dat een referendum over een tot twee jaar zou kunnen worden georganiseerd.

"Men moet realistisch zijn", zei hij tijdens een bezoek aan Atjeh, "en niet tegen de stroom in zwemmen. Dat heeft geen zin. Het is duidelijk dat het volk een referendum wil en dat een referendum onafhankelijkheid betekent."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.