Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
16 november 1999
 

[ABN AMRO]
[BOL]
[Yess]
[CMG]
[Compu'Train]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Euromatch/Brunel]
[Bank of Scotland]

Nederland komt
met hulpbrigade
bij waterrampen

  door Jeroen Hendriks - DEN HAAG, dinsdag

Nederland gaat een 'vliegende waterbrigade' oprichten van deskundigen die wereldwijd hun expertise gaan aanbieden in gebieden die door stormen en overstromingen worden geteisterd. Ook bij extreme droogte of problemen met drinkwater staan deze waterteams straks paraat.

Staatssecretaris Monique de Vries (Verkeer & Waterstaat) zal dit plan vandaag wereldkundig maken.

De teams zullen geen eerste hulp bij rampen gaan bieden, maar richten zich vooral op duurzame oplossingen van problemen.

Ons land staat internationaal bekend als een bron van deskundigheid op het gebied van uiteenlopende problemen met water. Steeds meer landen in nood, maar ook organisaties zoals de Wereldbank kloppen bij de overheid om hulp aan.

Conflicten
Zo zijn Nederlandse deskundigen niet alleen betrokken bij 'technische' oplossingen zoals de bouw van waterkeringen, maar wordt ook de helpende hand geboden bij internationale conflicten zoals tussen Jordanië, Israël en de Palestijnen, waarbij de beschikbaarheid van drinkwater voor de bevolking in het geding is.

Om nog beter aan die buitenlandse vraag naar hulp te kunnen voldoen hebben onder aanvoering staatssecretaris De Vries zes ministeries, het bedrijfsleven, kennisinstituten en maatschappelijke organisaties de afgelopen maanden de koppen bij elkaar gestoken.

Dit heeft geleid tot het programma Buitenlandse Waterinzet 'Partners voor Water', dat vandaag in hoofdlijnen door de VVD-bewindsvrouw wordt gepresenteerd.

Het doel van de operatie is enerzijds om de in ons land beschikbare deskundigheid beter in probleemgebieden te kunnen inzetten. Daarnaast biedt het Nederlandse bedrijven de mogelijkheid om hun kennis en producten beter in het buitenland te kunnen verkopen.

De samenstelling van de Nederlandse waterteams verschilt per opdracht, maar er kunnen zowel ambtenaren als mensen uit het bedrijfsleven en andere experts worden meegestuurd.

Om het Nederlandse 'waterproduct' beter in de etalage te zetten zullen buitenlandse ambassades uitvoerig worden geïnformeerd over de hulpmogelijkheden en wordt er ook een speciaal informatiepakket voor internationale instellingen ontwikkeld.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.