Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
16 november 1999
 

[Euromatch/Brunel]
[Bank of Scotland]
[BOL]
[ABN AMRO]
[Yess]
[CMG]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Compu'Train]

VN rehabiliteert Dutchbat

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, dinsdag

De VN pleit Dutchbat grotendeels vrij voor het drama in de enclave Srebrenica. De Nederlandse blauwhelmen zijn niet de hoofdverantwoordelijken voor de slachtpartij, waarbij in juli 1995 enkele duizenden moslim-mannen zijn vermoord door de Serviërs.

Veel meer dan de Dutchbatters zijn het juist de Verenigde Naties als organisatie en de VN-Veiligheidsraad zelf die volledig gefaald hebben door niet harder militair op te treden tegen de Bosnische Serviërs. De 150 lichtbewapende Nederlanders konden maar weinig doen tegen de verovering van de moslim-enclave die zij moesten beschermen.

Dat staat in een uiterst kritisch rapport van de Verenigde Naties zelf, dat door VN-secretaris-generaal Kofi Annan persoonlijk is ondertekend. Annan was in deze periode hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor VN-vredesoperaties.

De echte hoofdverantwoordelijken zijn volgens de VN de Bosnische Serviërs onder leiding van Karadzic en generaal Mladic, die de moslims in Srebrenica systematisch om het leven hebben gebracht.

Kritiek
Toch krijgen ook de Nederlanders kritiek. De Dutchbatters hadden veel energieker moeten rapporteren over de gruwelen waarvan zij getuige waren. Wellicht had dat geleid tot meer actie van de VN, zegt het rapport.

"De grootste les van Srebrenica is dat een weloverwogen en systematische poging om een heel volk te terroriseren, te verdrijven of te vermoorden moet worden bestreden met alle beschikbare middelen", aldus het VN-rapport.

Maar in plaats van duidelijk optreden, bekeken de Verenigde Naties alles door een bril van geforceerde onpartijdigheid. Veel te lang heeft de VN geprobeerd de vrede te handhaven toen er allang geen vrede meer te handhaven viel.

Daarnaast klopte er niets van de toen geldende procedures. Dat leidde ertoe dat meerdere aanvragen door de Nederlandse overste Karremans voor NAVO-luchtbombardementen werden genegeerd, of zelfs het VN-hoofdkwartier niet bereikten.

Bovendien wilden landen zoals Frankrijk en Engeland helemaal geen luchtaanvallen omdat hun eigen VN-troepen dan konden worden gegijzeld. Later in 1995 zijn wel zware luchtaanvallen op de Bosnische Serviërs uitgevoerd, toen de VN-troepen waren teruggetrokken.

Minister De Grave (Defensie), gisteren in Brussel voor Europees overleg, noemde het rapport "heel genuanceerd". Volgens De Grave zat Dutchbat in Srebrenica in een extreem moeilijke situatie. Verder wil de bewindsman wachten op het onderzoek van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) naar het Srebrenica-drama, dat volgend jaar klaar moet zijn.

Zijn voorganger Joris Voorhoeve, tijdens wiens ministerschap het Srebrenica-drama plaatsvond, onthield zich van commentaar. "Ik heb begrepen dat het voor Nederland niet zo kritisch is, maar ik heb het nog niet gelezen", was het enige dat hij kwijt wilde. Voorhoeve wordt over twee weken lid van de Raad van State.

Parlementaire enquête
CDA-Kamerlid Verhagen nam gisteren de gelegenheid nog eens te baat om te pleiten voor een parlementaire enquête. De paarse regeringsfracties willen dat echter niet omdat een enquête het NIOD-onderzoek in de wielen zou rijden. Begin volgend jaar start er wel een parlementair onderzoek naar de Nederlandse besluitvorming over VN-uitzendingen.

D66-Kamerlid Hoekema vindt het moeilijk om te beoordelen of de Dutchbatters met dit rapport zijn vrijgepleit. Hij wacht daarvoor het NIOD-onderzoek af, net als de VVD.

 






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.