Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
16 november 1999
 

[BOL]
[Euromatch/Brunel]
[Bank of Scotland]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Yess]
[CMG]
[ABN AMRO]
[Compu'Train]

Eis vijf jaar cel
tegen Fast Eddy

door Fred Soeteman - DEN BOSCH, dinsdag

Profbokser 'Fast Eddy' Smulders (36), grossier in kampioenstitels, moet voor vijf jaar de cel in, vindt justitie in Den Bosch.

Smulders heeft afgelopen zomer een wereldtitelgevecht tegen Carlos Gomez aan zich voorbij moeten laten gaan omdat hij toen al in voorlopige hechtenis zat.

Volgens officier van justitie mr. Th. de Jong is bewezen dat Smulders met onder anderen oud-onderofficier 'Kale Lou' L. (39) in een 'criminele organisatie' heeft gezeten die zich op terreuraanslagen met handgranaten en molotovcocktails toelegde.

Wie dit oorlogstuig daadwerkelijk heeft laten ontploffen, hebben politie en justitie niet achterhaald. Daarom ging de officier in zijn beschuldiging niet verder dan dat de organisatie de aanslagen "heeft beoogd en geregeld".

Intimidatie
In de visie van justitie waren de ontploffingen in december 1998 en januari van dit jaar in Tilburg en Eindhoven waarbij niemand gewond raakte puur bedoeld om een groepje mannen te intimideren. Deze mannen werden er in het milieu van verdacht dat zij een partij van 3000 liter BMK (een grondstof voor harddrugs) uit een loods in Tilburg achterover hadden gedrukt, mogelijk eigendom van een Belg die 'Roger' wordt genoemd.

De tegenwaarde van 1,2 miljoen gulden moesten de mannen nu maar opbrengen, zo was de boodschap tijdens de huisbezoekjes van Eddy en Lou, aldus justitie. Zij hadden hun gelederen versterkt met de Russische bokser Mischa B., die meespeelde door net te doen alsof hij een pistool tussen zijn broekband had.

Mischa B., sinds 1990 als asielzoeker in Nederland, was via de sport bij Eddy Smulders terechtgekomen. "Sinds die tijd is hij als een broer voor mij geweest. Hij hielp mij met alles."

Niettemin heeft Mischa nogal belastende verklaringen afgelegd: hij had bijvoorbeeld van Eddy gehoord dat hij 'Kale Lou' L. uitmaakte voor "een militaire idioot die is doorgedraaid". Eddy had erbij in zijn handen geklapt en "Boem!" geroepen. Mischa had eruit opgemaakt dat Lou een handgranaat had gegooid.

De slachtoffers waren eerst al onder druk gezet met mededelingen als 'Er staat een prijs op je hoofd' of 'Je kinderen worden ontvoerd'. Smulders zelf legde het gisteren zo uit: "Ik had ergens gehoord dat er een prijs stond op het hoofd van die man en daarvoor ben ik hem gaan waarschuwen."

Vals geld
Maar eerder heeft de politie uit zijn mond genoteerd dat hij naar het bewuste slachtoffer was gegaan omdat hij 'geld rook'. Er zou toen een ton zijn betaald, grotendeels in vals geld, dat in een tuin zou zijn verbrand. Maar het slachtoffer beweert dat hij geen cent heeft afgegeven.

De volle omvang van de criminele organisatie is niet in beeld gebracht, meent de officier. Wel duidelijk is volgens hem dat Smulders en Lou L., tegen wie eveneens vijf jaar cel is geëist, de kern vormden van een 'incassoteam' dat de beschikking over een arsenaal aan wapens en munitie had.

De slachtoffers waren "geen kleine jongens", zei de officier van justitie, "geen lieverdjes". Zij hebben zich na de intimidaties stevig bewapend. "En dat is een nare ontwikkeling..."

Uitspraak 29 november.

 

Eddy Smulders (rechts) en medeverdachte 'Kale Lou' L.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.