Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
16 november 1999
 

[Bank of Scotland]
[Compu'Train]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[BOL]
[Euromatch/Brunel]
[ABN AMRO]
[Yess]
[CMG]

Huiseigenaar kan
energiebesparend
advies krijgen

  Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, dinsdag

Om energiebesparing in de bestaande woningen te bevorderen, kunnen woningeigenaren en verhuurders vanaf 1 januari 2000 een Energie Prestatie Advies (EPA) aanvragen. Als eigenaren het advies opvolgen, is het gratis. Doen ze dat niet, dan moeten ze er achteraf alsnog een bedrag van rond de ƒ200 voor betalen.

Doel van deze 'apk-keuring' voor huizen is om eigenaren zuiniger te laten omspringen met energie door hen te stimuleren bijvoorbeeld betere isolatie maar ook zonnepanelen voor de energiewinning aan te brengen.

Dit is een van de maatregelen waarmee staatssecretaris Remkes (Volkshuisvesting) een nieuwe en laatste impuls geeft aan het milieuvriendelijker en energiezuiniger bouwen van woningen. In 2004 moet het duurzaam bouwen de gewoonste zaak van de wereld zijn, want dan trekt de overheid haar handen er vanaf. Zo deelde de liberale bewindsman gisteren aan de Tweede Kamer mee.

Winst
Uit een evaluatie van twee plannen van aanpak uit 1995 en 1997 blijkt dat er al veel in gang is gezet door doe-het-zelvers en bouwbedrijven, maar volgens Remkes is er vooral bij stedenbouw en in bestaande woningen nog veel winst te behalen.

Daarnaast wordt de publiekscampagne over Duurzaam Klussen verlengd en worden er informatiepakketten verspreid om het milieubesef te vergroten. Remkes heeft tot 2002 hiervoor 63 miljoen gulden beschikbaar. Daar komt nog geld bij van andere ministeries die er zijdelings bij betrokken zijn. Gemeenten en energiebedrijven verstrekken informatie over diverse subsidies die burgers kunnen krijgen voor duurzame aanpassingen aan hun huis.

Volgens Remkes is het mogelijk om in 2020 in een gemiddelde woning het energiegebruik met een kwart te verminderen en het watergebruik met 10%.

Met name bij nieuwbouw van woningen is de afgelopen jaren als veel milieuwinst geboekt. Volgens Remkes voldeed een op de drie afgegeven bouwvergunningen volledig aan de vrijwillige Duurzaam bouwen-maatlat. Bij nog eens drie op de tien woningen zijn andere maatregelen genomen. Gemiddeld werd er ruim 10.000 gulden per woning geïnvesteerd wat veel hoger is dan de 2000 gulden die de maatlat aangeeft.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.