Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, vrijdag
Het Openbaar Ministerie heeft afgelopen dinsdag zes personen aangehouden,
onder wie vier medewerkers van uitzendbureau Content plus een werknemer
van branchegenoot Unique. De zes worden verdacht van handel met voorkennis
in aandelen Content.
De aanhoudingen zijn bevestigd door het Amsterdamse openbaar ministerie. Ook de Stichting Toezicht Effectenverkeer, die de aangifte heeft opgesteld over de vermeende handel met voorkennis, stelt op de hoogte te zijn van de arrestaties, maar wil verder geen commentaar geven. "Het is verder een zaak van justitie", aldus STE-voorzitter mr. E. Canneman.
De vermeende handel met voorkennis zou hebben plaatsgevonden in een periode waarin Content en Unique in gesprek waren om verder te gaan als één onderneming.
Een woordvoerder bij Content bevestigt dat het in vier gevallen gaat om medewerkers van het uitzendbedrijf, maar wil niet zeggen of die vier hoge functies binnen de onderneming bekleden. Alle zes verdachten zijn na verhoor weer op vrije voeten gesteld.
Content meldt verder dat de onderneming door justitie op de hoogte is gesteld van de verdenking tegen zijn medewerkers.
De raad van bestuur van Unique International geeft ook toe dat er "voor zover bekend" één medewerker van het bedrijf wordt verdacht van handel met voorkennis. Deze man of vrouw is volgens de onderneming niet direct betrokken geweest bij het fusie-overleg met Content.
Unique weet te melden dat de verdachte medewerker in totaal 1000 aandelen Content had gekocht, maar de transactie op aandringen van de raad van bestuur ongedaan heeft laten maken. "De aankoop lag ruim voor het uitbrengen van het bod door Creyf's Interim."
Volgens bronnen binnen de Nederlandse voorkennis-advocatuur gaat het bij de arrestatie om medewerkers die relatief laag in de organisaties zitten. "Mijn informatie is dat ze alle zes een piket-advocaat toegewezen hebben gekregen. Dit betekent dat het niet om 'de grote jongens' gaat. Die hebben bij wijze van spreken onze visitekaartjes in hun achterzak zitten", aldus een van de in voorkennis gespecialiseerde raadslieden. Zijn lezing wordt bevestigd door Unique, die stelt dat "het bestuur van de onderneming op geen enkele wijze betrokken is bij de handel met voorkennis".
Mr. Daan Doorenboos, een toonaangevende advocaat op het gebied van voorkennis in ons land, zegt zich wel iets te herinneren over een affaire waarbij de naam van uitzendbureau Content is gevallen. "Maar dat ging om iets heel anders. Het had wel iets te maken met voorkennis, maar de huidige zes verdachten doen bij mij geen bel rinkelen."
Content is het afgelopen jaar meerdere malen in het nieuws geweest. Begin dit jaar was de onderneming verwikkelt in fusie-onderhandelingen met Unique. Die gesprekken zijn afgebroken, volgens Unique omdat de partijen het niet eens konden worden over de hoogte van de aandelenprijs cq. de ruilverhouding.
Tijdens die onderhandelingen is de koers van Content, met name begin februari, onderhevig geweest aan forse schommelingen. In de bewuste periode dikte het stuk met ruim 15 procent aan bij hoger dan gemiddelde omzetten op de beurs.
Kort na het afketsen van de fusieplannen met Unique, op 18 maart van dit jaar, werd duidelijk dat bestuursvoorzitter Hans Stellingsma (ex-Microsoft en ex-Origin) het niet langer zag zitten bij Content. Hij legde zijn functie neer, wegens "onenigheid over het te voeren beleid".
Twee weken later bracht het Belgische uitzendbedrijf Creyf's een bod uit op alle aandelen Content. Die transactie werd wel succesvol afgerond. In de weken voorafgaand aan de bekendmaking van het bod liep de koers van Content ook al op.
Recentelijk liep ook het fusie-overleg tussen Unique en Brunel spaak. Unique benadrukt dat het vastlopen van de onderhandelingen niets te maken heeft met de voorkennis-affaire.