Fel verzet Kamer
tegen boringen
Van onze parlementaire redactie
DEN HAAG, vrijdag
Een grote meerderheid in de Tweede Kamer is mordicus tegen gasboringen onder de Waddenzee.
Het paarse kabinet en vooral PvdA-premier Kok is daardoor in een uiterst lastig parket terechtgekomen nadat vorige week nog werd besloten om gasboringen in het Waddengebied onder strenge voorwaarden toe te staan.
De PvdA-fractie, onder druk gezet door de partijtop, keerde zich gisteren tegen de boringen, waardoor de steun voor het kabinetsbesluit wegviel. Alle partijen in de Tweede Kamer, behalve de VVD, vrezen dat de bodem van de Waddenzee daalt als gevolg van de boringen en wijzen winning derhalve faliekant af.
Onder leiding van premier Kok zal het kabinet zich vandaag buigen over de patstelling die is ontstaan nadat minister Jorritsma (Economische Zaken) zich genoodzaakt zag het spannende debat met de Tweede Kamer op te schorten.
Minister Pronk (Milieu) sprak na afloop van het debat over de "ernstigste politieke situatie sinds de totstandkoming van Paars II". "Omdat hierover niets in het regeerakkoord is geregeld", aldus Pronk. "Je moet kijken hoe deze potentieel splijtende zaak kan worden geheeld."
Sussen
Premier Kok probeerde gisteravond de rel te sussen: "Het is vooral een onderwerp om niet te opgewonden over te doen. We gaan alles nog eens rustig op een rijtje zetten."
VVD-minister Jorritsma (Economische Zaken) kondigde aan het eind van het Kamerdebat aan dat kabinetsberaad nodig was omdat de grootste coalitiefractie, de PvdA, een voorstel indiende dat stelt dat er geen nieuwe mijnactiviteiten in het Waddengebied kunnen worden toegestaan.
"Het is echt jammer dat ik van de Kamer niet de kans heb gekregen om ze ervan te overtuigen dat gaswinning onder strikte voorwaarden mogelijk kan zijn", aldus een teleurgestelde Jorritsma.
De bewindsvrouw erkent de politieke kloof die is ontstaan tussen haar partij de VVD, voorstander van boren, en de twee andere coalitiegenoten PvdA en D66, die fel tegen zijn. Volgens een ingewijde ziet het er overigens niet naar uit dat de vice-premier met aftreden zal dreigen; ze zal de plannen ook volgende week in de Kamer willen blijven verdedigen.
Alleen regeringspartij VVD is voorstander van de omstreden boringen, terwijl alle andere fracties zich fel verzetten. Ook de PvdA maakte gisteren klip en klaar duidelijk dat een eventueel onderzoek naar mogelijke bodemdaling als gevolg van de gasboringen geen invloed meer op haar standpunt heeft. "Het wad heeft gewonnen", glunderde PvdA-woordvoerder Witteveen na het debat.
In overleg met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil het kabinet op 8 december aanstaande duidelijkheid verschaffen of er zonder blijvende schade kan worden geboord. Uit onderzoeken van deskundigen moet dan blijken of de bodem al dan niet zal dalen. "Waarschijnlijk zal het kabinet het onderzoek naar de milieugevolgen gewoon doorzetten", aldus een paarse bewindsman.
Pronk gaf gisteren aan dat het kabinet voor 8 december alles op een rijtje wil hebben, omdat dan een belangrijke vergunning-aanvraag verloopt.
BORINGEN
|