Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, donderdag
Verzekeraar Delta Lloyd heeft haar winstprognose voor 1999 naar beneden moeten bijstellen. Het Amsterdamse concern rekent voor dit jaar nu op een lichte groei (4 tot 7 procent), terwijl het eerder nog uitging van een groei van 7 tot 12 procent. Hogere automatiseringskosten, een forse daling van het resultaat bij schade en meer kosten voor millennium- en eurovoorbereiding remden in het afgelopen kwartaal de winstgroei af.
De resultaten over de eerste drie kwartalen van dit jaar vormen de aanleiding voor de winstwaarschuwing. Delta Lloyd, dat 80 procent van de omzet met levensverzekeringen en beleggingen binnenhaalt, voerde in de eerste negen maanden de nettowinst licht op met 3 procent, tot 350 miljoen. De omzet ging sneller omhoog: met 9 procent naar ruim 6,2 miljard.
In het eerste halfjaar verging het de verzekeraar met een winstgroei van 9 procent een stuk beter, maar vooral het schadebedrijf van Delta Lloyd had het in de zomer zwaar. De winst voor belasting daalde van 44 miljoen in 1998 naar 13 miljoen dit jaar (min 71%). Oorzaak: een aantal forse zomerbranden in juli en een verhoging van de reserves voor eventuele letselclaims bij autoverzekeringen.
Volgens een woordvoerder van Delta Lloyd is voor letselclaims "een heel forse voorziening" genomen. "Anders zou je er in de winst ook weinig van merken." Volgens de zegsman nemen verzekerden steeds vaker geen genoegen met de afwikkeling van hun claim.
"Dat komt over waaien uit de VS en de hele branche heeft er last van.
Zo verdubbelde het totale bedrag dat voor letsel werd geclaimd in 1998
van 310 miljoen (1997, red.) tot 620 miljoen. Illustratief
is ook dat het aantal letseladvocaten de afgelopen tien jaar is toegenomen
van 35 tot 253." Het premie-inkomen bij schade groeide overigens wel,
met 5% tot 981 miljoen.
Bij Leven werd het resultaat gedrukt door hogere IT-kosten en een lagere rente-opbrengst (vanwege de gedaalde rente). De winst kwam daardoor 3 procent lager uit op 339,7 miljoen, ondanks een premiestijging van 8 procent tot 1993 miljoen (inclusief Nationaal Spaarfonds en Noord-Brabant).
Delta Lloyd Bank deed het nog slechter, met een winstdaling van 21
procent tot 12 miljoen. Stijgende bedrijfskosten als gevolg van
investeringen in automatisering waren hier de boosdoener. Tegenover deze
tegenvallers stonden hogere beleggingsopbrengsten (plus 9 procent) en
de goede resultaten van de vorig jaar overgenomen Duitse dochter Berlinische
Leben.
De beleggingsopbrengsten deden het juist heel goed, met een stijging van 9 procent tot 2340 miljoen over de eerste negen maanden. Het vorig jaar gelanceerde Eurofonds groeide vanaf de start tot inmiddels ruim 300 miljoen. Delta Lloyd beheert inmiddels een vermogen van ruim 50 miljard.
De in 1998 overgenomen Duitse verzekeringsmaatschappij Berlinische Leben zag het premie-inkomen met 15% stijgen tot 900 miljoen. Zowel de koopsom- als premieproductie bij particulieren stegen sterk.
Delta Lloyd verwacht dat de fusie met Nuts Ohra voor het eind van
dit jaar afgerond zal zijn. De Europese Commissie buigt zich momenteel
over het fusievoorstel. De nieuwe combinatie zal zich met 6.000 werknemers
en een omzet van 12 miljard nestelen in de top-3 van verzekeraars
in Nederland.