Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
11 november 1999

 


[Prive Roddelbox]
[BOL]
[Autosite]

Commissie ontvouwt
voorstellen voor
hervorming Unie

Van onze correspondent - BRUSSEL, donderdag

De Europese Commissie heeft gisteren vergaande voorstellen gedaan voor de hervorming van de Europese Unie, die daarmee moet worden klaargestoomd voor een uitbreiding naar 25 tot 30 lidstaten.

Commissie-voorzitter Romano Prodi riep de lidstaten gisteren op haast te maken met de hervormingen. Hij wil dat de EU het huis op orde heeft voordat de eerste nieuwkomers arriveren, wat al in het jaar 2003 kan gebeuren.

"Dit is onze laatste kans om ons huis op orde te krijgen", zei hij gisteren bij de presentatie van de Commissie-voorstellen in het Europese Parlement.

De plannen van Prodi weerspiegelen grotendeels de aanbevelingen die de Belgische ex-premier Dehaene met een comité van drie wijzen een maand geleden presenteerde. Zo wil Prodi onder meer dat meerderheidsbesluiten de regel worden; veto's moeten alleen nog worden toegestaan bij speciale onderwerpen van zwaar gewicht.

Over het heikele punt van de omvang van de Commissie doet Prodi echter geen concrete voorstellen. Net zoals Dehaene durft hij het niet aan de lidstaten hun recht op minstens een commissaris te ontnemen.

De hervormingsplannen gaan tamelijk ver en zullen zeker tot controverses onder de lidstaten leiden. Engeland en Luxemburg zullen bijvoorbeeld nooit hun veto op het gebied van belastingen willen opgeven, zoals de Commissie nu suggereert.

De hervorming van de Unie moet volgend jaar haar beslag krijgen middels een intergouvernementele conferentie (IGC) die in januari van start gaat. In december bepalen de regeringsleiders tijdens hun top in Helsinki de agenda daarvoor. De meeste lidstaten willen echter helemaal geen ambitieuze agenda en schuiven de meest ingrijpende zaken liever door naar de toekomst.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.