Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
11 november 1999
 

[Compu'Train]
[Yess]
[Eurocard MasterCard]
[BOL]
[Euromatch/Brunel]
[CMG]
['Gratis Internet bestaat niet, maar 20 MB voor je eigen homepage wel']

Bevolking voor
lange proeftijd
pedoseksuelen

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM, donderdag

Negen van de tien Nederlanders willen dat de proeftijd voor zedendelinquenten wordt verlengd. Van de Nederlanders is 95% voor een nieuwe wet die zedenmisdadigers verplicht om dna-materiaal af te staan. De mogelijkheden om dna-materiaal te gebruiken in strafzaken moet worden verruimd volgens een grote meerderheid. Dat blijkt uit een Nipo-enquête in opdracht van 2Vandaag.

Tweederde van de Nederlanders is voor het afnemen van erfelijk materiaal bij iedere veroordeelde. Drie van de vier ondervraagden is voor verplichte castratie bij zedendelinquenten die nog eens in de fout gaan.

Driekwart van de geënquêteerden vindt dat justitie dna-materiaal dat is afgestaan om de onschuld van een verdachte te bewijzen, moet kunnen gebruiken om een ander misdrijf op te lossen.

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil de proeftijd voor ontuchtplegers die de tbs-kliniek verlaten, opschroeven van de huidige drie tot zo'n vijftien jaar. Minister Korthals van Justitie wil hier vooralsnog niet aan, maar gaat de wens van de Kamer in het kabinet bespreken. Volgens de Nipo-enquête is een op de twintig Nederlanders het eens met het standpunt van Korthals.

Verlenging van de proeftijd betekent dat justitie een zedendelinquent langer in de gaten kan houden. De Tweede Kamer denkt zo te kunnen voorkomen dat een pedoseksueel opnieuw in de fout gaat.

Verhuizen

In de discussie over de aanpak van pedoseksuelen mengde zich gisteren ook de vice-president van de rechtbank in Almelo, mr. H.J. Inden. Op persoonlijke titel stelde de rechter voor zedendelinquenten strafvermindering te geven als zij aan een vrijwillige verhuizing meewerken. Daarmee wordt voorkomen dat de veroordeelde in zijn oude woonbuurt terugkeert.

Volgens mr. Inden is zo'n vrijwillige verhuizing de enige mogelijkheid die een oplossing kan bieden: "Gedwongen verhuizen, waarover nu volop wordt gediscussieerd, is nu eenmaal wettelijk gezien onmogelijk omdat iedereen het grondrecht heeft ergens te wonen." De rechter vindt trouwens dat je moet oppassen dat hiermee het probleem niet wordt verplaatst.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.