Het CDA wil opheldering over de vermeende chantagepoging van Japan, waarbij Nederland onder druk zou zijn gezet om een Japanner te kiezen tot nieuwe directeur-generaal van de VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Unesco).
Hoge Unesco-diplomaten lieten zich deze week in Parijs ontvallen dat in de strijd om de hoogste functie binnen deze VN-organisatie, Japan ons land heeft gedreigd met het torpederen van de viering volgend jaar van 'Vierhonderd jaar betrekkingen tussen Nederland en Japan'. Ons land heeft inmiddels al vele miljoenen guldens uitgegeven aan de voorbereidingen van deze zogenoemde 'Decima-viering'.
Nederland heeft overigens bij de verkiezing van een nieuwe directeur-generaal voor Unesco tot het einde toe vastgehouden aan een eigen kandidaat, de Egyptenaar Ismaïl Serageldin. Pas nadat deze uit de race viel, schaarde Den Haag zich achter de Japanner Koichiro Matsuura, die morgen als enig overgebleven kandidaat formeel wordt gekozen tot nieuwe Unesco-baas.
CDA-Kamerlid Agnes van Ardenne heeft minister Eveline Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) gisteren schriftelijk om opheldering gevraagd over deze zaak. "Indien de chantagepoging waar is, dan is dat natuurlijk meer dan schandalig en heeft dat zeker consequenties voor de betrekkingen tussen Nederland en Japan."
Van Ardennes collega's Van Baalen van de VVD, Hoekema van D66 en Karimi van GroenLinks willen ook van Herfkens de gang van zaken horen rond de schimmige verkiezing van Matsuura. Japan zou als een van de grootste contribuanten aan Unesco gedreigd hebben de geldkraan dicht te draaien als zijn kandidaat niet zou worden gekozen. Volgens Unesco-diplomaten wist Tokio zich bovendien van de steun van een aantal Derde-Wereldlanden te verzekeren door simpelweg het chequeboek te trekken.