Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
10 november 1999

 


[NWI Officiele huizenkrant]
[Prive Roddelbox]
[Qxl]
[V & L informatica]

Celstraf na overtreden
van stadionverbod

door Annet de Jong - MARSEILLE, woensdag

Een ruime Kamermeerderheid wil dat hooligans met een stadionverbod een voorwaardelijke gevangenisstraf krijgen van twee jaar. Als de relschoppers zich tijdens voetbalwedstrijden niet melden bij de politie draaien ze de cel in.

Regeringspartijen PvdA, VVD, D66 en oppositiepartij CDA eisen dat het kabinet zo snel mogelijk met harde wetgeving komt om hooligans uit de stadions te weren. De Kamer streeft ernaar dat de maatregel nog voor het EK 2000, dat in Nederland en België plaatsvindt, wordt ingevoerd. Het stadionverbod moet binnen 48 uur na arrestatie worden opgelegd en kan gelden voor vijf jaar. PvdA en CDA pleiten er ook voor dat de politie in de stadions camerahelmen gaat dragen.

Een delegatie Tweede-Kamerleden nam gisteren in het Franse Marseille met veel instemming kennis van de extra maatregelen die de autoriteiten daar vorig jaar namen in verband met het WK Voetbal. De Fransen maakten ook een wet die buitenlandse hooligans twee jaar lang de toegang tot het land kan ontzeggen. De Tweede Kamer voelt hier ook voor.

Een Kamermeerderheid wil dat de clubs en de KNVB straks niets meer te maken hebben met het stadionverbod dat dan wordt opgelegd door de rechter. In Nederland is het verbod vooral een zaak van de KNVB, die de gegevens over de relschopper krijgt doorgespeeld van justitie.

Leger

Het CDA kreeg gisteren volgens het Kamerlid Rietkerk de ultieme bevestiging dat het inzetten van het leger een pure noodzaak is om het EK goed te laten verlopen, zonder dat de burgers verstoken blijven van de reguliere politiehulp. De Fransen legden de verantwoordelijkheid voor de openbare orde niet alleen bij de burgemeester, de hoofdcommissaris van politie en de hoofdofficier van justitie, maar voegden daar een legergeneraal aan toe.

"Per wedstrijd liepen er 375 militairen rond en 40 defensiemensen in burger. In Nederland zouden wij heel goed 500 man marechaussee kunnen inzetten, die zijn er bovendien op voorbereid", aldus Rietkerk. Hij verwacht niet de ministers Korthals (Justitie) en Peper (Binnenlandse Zaken) binnenkort keihard kunnen aantonen dat ze gemiddeld 800 extra politiemensen per wedstrijd beschikbaar hebben, zonder dat dit elders tot problemen leidt.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.