Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
10 november 1999

 


[V & L informatica]
[Prive Roddelbox]
[NWI Officiele huizenkrant]
[Qxl]

Wanhopige Stella Jongmans doet
noodoproep aan bevolking Nootdorp

door Frank Woestenburg - NOOTDORP, woensdag

Topsport is voor Stella Jongmans tegenwoordig niets minder dan overleven. De atlete uit Nootdorp is naar eigen zeggen 'nog nooit zo diep gezonken'. Zelfs het betalen van gas, water en licht dreigt een probleem te worden, nadat vorige maand verzekeringsconcern Delta Lloyd haar op basis van twee mindere seizoenen uit de selectie zette. Het kost Jongmans 25.000 gulden per jaar, exclusief bonussen. Komende vrijdag maakt de KNAU haar eigen Sydney-selectie bekend. De kans dat ook daarin de naam van Jongmans ontbreekt, is niet ondenkbeeldig. "Ik geloof dat ik binnen de atletiekwereld de enige ben die nog in Stella Jongmans gelooft", klinkt het cynisch.

Een laatste noodkreet van Stella Jongmans. Met de hulp van de bevolking van Nootdorp wil zij alsnog in Sydney belanden.

FOTO: ANP

Omdat ze de bui al voelt hangen, richtte de WK-finaliste van twee jaar geleden in het gemeentehuis van haar woonplaats officieel de 'Vriendenclub Stella Jongmans' op. Voor vijfentwintig gulden kunnen plaatsgenoten lid worden. Burgemeester Schartman gaf gistermiddag zelf het goede voorbeeld door 25 gulden in de kas te storten. Het lidmaatschap is geldig tot 'de uitreiking van het goud in Sydney'. Het geld van de vriendenclub kan Jongmans aanwenden voor 'sportspecifieke kosten'. "Als ik mijn normale programma blijf volgen, heb ik ongeveer drieduizend gulden per maand nodig", weet Jongmans, die nu leeft van haar spaarcenten (en die van haar ouders). "Maar 500 leden zou al fantastisch zijn. Met 15.000 gulden kan ik in ieder geval rondkomen."

Stella Jongmans maakte medio maart de overstap van Haico Scharn naar de Duitse trainer Thomas Springstein, die verder ook Grit Breuer en Ester Goossens in zijn groep heeft zitten. De andere, veel intensievere trainingsaanpak leidde tot diverse blessures. Jongmans miste daardoor bijna het volledige zomerseizoen, inclusief de WK atletiek in Sevilla. Dat toernooi verliep voor Nederland dramatisch, waarna de atletiekunie aankondigde dat het mes in de selectie gezet zou worden. Dat belooft weinig goeds voor Jongmans, die een jaar eerder nog wel van de partij was op de EK in Boedapest. Daar viel ze vlak voor de start van haar serie op de 800 meter flauw.

De middellange-afstandloopsters beseft dat ze de afgelopen seizoenen niet veel heeft (kunnen) laten zien. Desondanks vindt ze het op zijn minst 'een beetje vreemd' dat ze sinds de Nacht van Hechtel, begin augustus, taal noch teken van het KNAU-bondsbureau in Nieuwegein heeft vernomen. "Een beetje interesse was leuk geweest, maar zelfs een simpel vraagje van 'hoe gaat het' kan er bij de KNAU kennelijk niet af", aldus Jongmans. Het meeste contact heeft ze nog met Joop Alberda, bij sportkoepel NOC*NSF de technisch directeur van de olympische ploeg voor Sydney 2000. Van NOC*NSF kan ze vanaf 1 januari in ieder geval nog rekenen op een kleine vergoeding, van driehonderd gulden per maand.

Ondanks alle tegenslagen weigert Jongmans, die ook geen kledingsponsor meer bezit ("Ik moet de winkels af om mijn eigen wedstrijdschoenen te kopen") bij de pakken neerzitten. "De wetenschap dat ik nu een eigen vriendenclub achter me heb staan, motiveert me alleen maar extra. Met of zonder sponsors, ik ga naar de Spelen van Sydney om daar te presteren."

Woensdag vertrekt ze alweer voor een trainingsstage van tien dagen naar het Duitse Zinnowitz, gelegen bij de Poolse grens. Het is de thuisbasis van de trainingsgroep van Springstein. De laatste heeft Jongmans laten weten voorlopig vrijwillig af te zien van haar wedstrijdinkomsten. "Dat is een mooi gebaar. Hij kent mijn situatie en weet hoe moeilijk het voor me is. Bovendien vindt hij dat hij nu nergens recht op heeft. Nee, ik ben niet lamgeslagen, niet meer tenminste. Ik wil laten zien dat ik nog altijd tot de wereldtop behoor."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.