Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
10 november 1999
 

[Primafoon opent je wereld]
[Euronet]
[Belastingdienst]
[Tele2]
[BOL]
[NWI Officiele huizenkrant]
[ABN AMRO]

Dow lager na winstnemingen

Van een onzer redacteuren - NEW YORK, woensdag

De hoofdfondsen op de Newyorkse effectenbeurs hadden gisteren te lijden onder winstnemingen, terwijl de technologie-waarden juist herstelden na eerder op de dag forse averij te hebben opgelopen.

De aarzeling van de markten werd door beursbezoekers gezien als een noodzakelijke pauze nadat met name de technologiefondsen in de afgelopen dagen fors in koers waren gestegen. "De Nasdaq moet weer een beetje tot rust komen", aldus een analist. "Een aantal kleine gebeurtenissen geeft beleggers een goed excuus om een deel van hun koerswinsten te verzilveren."

De Dow Jones-index verloor 101,53 punten op 10617,32. De Nasdaq herstelde weliswaar van het diepste punt, maar bleef toch op verlies staan gedurende de hele dag. Gesloten werd daar op 3124,93, een verlies van 19,04 punten. Dat betekende het einde van een rally van zeven dagen met continu stijgende koersen op de Nasdaq.

Terwijl de meeste sectoren terrein moesten prijsgeven, deden met name de chemische en de farmaceutische industrie evenals de oliewaarden het juist goed. Dow-component DuPont was lange tijd de grootste winnaar met een winst van ruim 3 procent, maar sloot uiteindelijk slechts $1 hoger op $61½.

De farmacie werd geholpen door de berichten over onderhandelingen tussen Monsanto en het Zwitserse Novartis. De stukken Monsanto stegen aanvankelijk met ruim 4 procent, maar die winst verdampte later op de dag vrijwel geheel. Gesloten werd er op $44 5/8, een winstje van $ 7/8. Elders viel Apple op met een verlies van $6¾ op $89 5/8 als gevolg van een negatief advies door een analist.

Vandaag komt de Amerikaanse regering naar buiten met de belangrijke producenten prijsindex over oktober. Gerekend wordt op een matige ontwikkeling, in tegenstelling tot vrij grote sprongen in voorgaande maanden. Die werden vooral veroorzaakt door een enorme stijging van de tabaksprijs. Gerekend wordt nu op een toename van 0,1 procent.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.