Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
10 november 1999
 

[Primafoon opent je wereld]
[Euronet]
[Tele2]
[NWI Officiele huizenkrant]
[ABN AMRO]
[BOL]
[Belastingdienst]

Overname Bouwfonds door
ABN Amro verre van rond

Van een onzer verslaggevers - DELFT, woensdag

De overname van Bouwfonds door ABN Amro is verre van rond. De twaalf gemeenten die eerder om een onderzoek naar het bod van ABN Amro hadden gevraagd, vinden de geboden ƒ2,7 miljard te laag. Het onderzoek noemde het bod "redelijk en evenwichtig". ABN Amro laat dan ook weten "absoluut" niet te willen praten over verhoging van het bod. De gemeenten menen desalniettemin "indicaties" te hebben dat dat wél het geval is.

Gisteren gaven vertegenwoordigers van de gemeenten Delft, Eindhoven en Alphen aan de Rijn een toelichting op de uitkomsten van het onderzoek, van Pricewaterhouse-Coopers (PWC). Die resultaten die vorige week dinsdag al bekend waren worden op verzoek van PWC niet openbaar gemaakt, zo stelde wethouder M. Oosten van de gemeente Delft. Een woordvoerder van het advieskantoor kon dat gisteravond niet bevestigen.

De twaalf gemeenten samen goed voor 15 procent van de aandelen van Bouwfonds vinden dat ABN Amro onvoldoende rekening houdt met de unieke positie van Bouwfonds, ondanks dat PWC het bod van ABN Amro "redelijk en evenwichtig" noemt. "Vergelijk het met het verkopen van een huis", aldus Oosten. "Ook al is het bod op je huis, zelfs volgens de makelaar, redelijk en evenwichtig, dan wil dat toch nog niet zeggen dat je ook verplicht bent voor die prijs te verkopen?"

Wethouder H. Scherf van de gemeente Eindhoven beargumenteerde de stellingname van de gemeenten door te wijzen op de twee "pijlers" waaruit "het kroonjuweel" Bouwfonds bestaat. Zo zou de vastgoedpoot van het concern in de vorm van waardevolle stukken grond op de door de overheid aangewezen bouwlocaties (Vinex-locaties) "stille reserves" hebben, die onvoldoende in het bod zijn meegenomen. "Grond is een schaars artikel. Bouwfonds heeft in Nederland en daarbuiten een eminente plaats waar het gaat om onroerend goed", aldus Scherf.

Waar het gaat om de financieringspoot zou ABN Amro door de overname van Bouwfonds in één keer een aandeel op de hypotheekmarkt verkrijgen van 25 procent. "Als geheel vermarkt, dus vastgoed en financiering ineen, want afzonderlijke verkoop is niet aan de orde, dan is sprake van een uitstekend bedrijf met een unieke positie. Dan moet je als koper niet alleen komen met een redelijk bod, maar met een goed bod", aldus Scherf. "En sommigen zeggen zelfs dat een uitstekend bod op zijn plaats is."

Over wat dan wél een goed, of zelfs uitstekend bod is, hielden de drie aanwezige gemeenten zich gisteren op de vlakte. Naar verluidt zou er minimaal 10 procent boven op de huidige ƒ2,7 miljard moeten, maar dat wilde noch Oosten, noch Scherf, noch burgemeester N. Schoof van Alphen aan den Rijn bevestigen. "Wij hebben een bandbreedte geformuleerd en willen daarin terecht komen", aldus Schoof. "Vergeet niet dat de gemeenten als aandeelhouder van Bouwfonds jarenlang geen dividend uitgekeerd hebben gekregen", zo noemde deze nog als extra argument voor een hoger bod.

De betreffende gemeenten willen dan ook zo snel mogelijk met ABN Amro om tafel. Een woordvoerder van ABN Amro stelt echter dat de bank er niet over piekert om opnieuw over het bod te gaan praten. "Er ligt een biedingsbericht van hoge kwaliteit, zoals ook blijkt uit het onderzoek van Price. Daarmee is voor ons de kous af. ABN Amro blijft altijd bij zijn oorspronkelijke bod."

De drie gemeenten menen niettemin dat een gesprek er wél inzit. "We hebben indirect van Bouwfonds gehoord dat ABN Amro bereid is tot een gesprek." Een woordvoerder van Bouwfonds kan dat desgevraagd echter niet bevestigen. "Wij hebben tegen de heer Oosten gezegd, en dat was maandagavond, dat hij voor een hoger bod niet bij ons moet zijn, maar bij ABN Amro. Wij hebben nadrukkelijk níet gesteld dat hij daar een gewillig oor zal vinden. Dat kunnen wij ook niet, want we hebben de stellige overtuiging dat ABN Amro niet bereid is tot nieuw overleg."

"We liggen niet wakker van alle misbaar die de kleine minderheid van aandeelhouders nu maakt", aldus de zegsman van ABN Amro nog. "We zullen wel eens zien of ze op 14 januari om vijf voor twaalf nog steeds voet bij stuk houden. Als ze dat doen, dan blijven ze zitten met een partij aandelen waarvan de waarde volledig onduidelijk is. Hoe moet dat worden verantwoord richting gemeenteraad? Van het geld dat wij bieden kunnen een boel wegen en bruggen worden aangelegd."

Een bron binnen de bank stelt dat er binnen de gemeenten een aantal ondernemende mensen zitten, die zakelijk gezien echter te weinig ervaring hebben. "Ze denken dat de verkoop van Bouwfonds net zoiets is als de verkoop van een lap grond. We zitten tegen een culturele kloof aan te hikken", aldus de zegsman. "Een aantal gemeenten hebben zich al rijk zitten rekenen en moeten nu naarstig op zoek naar een manier om het gezicht te redden."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.