Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
10 november 1999
 

[NWI Officiele huizenkrant]
[Primafoon opent je wereld]
[ABN AMRO]
[Tele2]
[Belastingdienst]
[Euronet]
[BOL]

MKB: loonstrookje kan
en moet veel eenvoudiger

Van een onzer verslaggevers - DELFT, woensdag

Het loonstrookje moet en kan eenvoudiger worden. Door een betere afstemming tussen de Belastingdienst en de uitvoeringsinstellingen werknemersverzekeringen (uvi's) zoals het GAK kan gemakkelijker worden bepaald welke bestanddelen van een beloning wel of niet tot het salaris worden gerekend.

Hiermee kan het huidige loonstrookje met eenderde worden ingekort en wordt de administratieve lastendruk van het bedrijfsleven met ƒ255 miljoen per jaar verlaagd.

Dat staat in de gisteren gepresenteerde discussienota 'Het ene loon is het andere niet' van de ondernemersorganisatie MKB-Nederland en de Nederlandse Federatie van Belastingadviseurs (FB).

Volgens MKB en FB heerst er al twintig jaar onduidelijkheid tussen de fiscus en de uvi's over het zogeheten 'loonbegrip'. Dit betekent dat de fiscus sommige beloningsvormen niet tot het loon rekent, terwijl de uvi's dat wel doen, en andersom.

Deze 'discoördinatie' kost het bedrijfsleven jaarlijks ƒ400 miljoen. "Dat is te gek. Het is de hoogste tijd dat dit bedrag fors omlaag gaat", aldus MKB-voorzitter drs. H. de Boer. Het MKB leek op de wenken te worden bediend, omdat een door het ministerie van Financiën ingestelde commissie binnenkort met een advies komt over het verlagen van de administratieve lastendruk in het bedrijfsleven.

Maar deze commissie kon het onderling niet eens worden over een eenduidig loonbegrip. Vooral de ambtenaren van het ministerie van Sociale Zaken zetten de hakken in het zand. Om de impasse te doorbreken, is er nu een 'brede' werkgroep gevormd die wordt geleid door De Boer. Het is de bedoeling dat deze werkgroep in januari 2000 een advies uitbrengt over het loonbegrip.

Als het aan FB ligt, komen de vaststelling en de inning van en de controle op het loonbegrip in handen van de Belastingdienst. "Mijn ervaring is dat de fiscus redelijk flexibel is en bereid is in te spelen op de behoeften van ondernemers", aldus voorzitter drs. A. Bijvoet.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.