Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
10 november 1999
 

[NWI Officiele huizenkrant]
[Belastingdienst]
[Euronet]
[ABN AMRO]
[Tele2]
[BOL]
[Primafoon opent je wereld]

Miljoenenstrop voor GOM

ARNHEM, woensdag

De Gelderse Ontwikkelingsmaatschappij (GOM) heeft ƒ13,75 miljoen nodig om tekorten op te vangen. Het grootste deel van het geld is nodig om van het verliesgevende Nijmeegse gezondheidscentrum Sanadome af te komen. Het Limburgse Thermae Development Center (TDC) wil Sanadome overnemen, maar eist een bijbetaling van ƒ8 miljoen.

Een faillissement van het gezondheidscentrum waar de GOM voor 33 procent eigenaar van is, zou de ontwikkelingsmaatschappij zeker ƒ13 miljoen verlies kosten, aldus een woordvoerder. Naast de bijbetaling heeft de GOM nog eens ƒ5,75 miljoen nodig voor de normale bedrijfsvoering.

De GOM is in opspraak vanwege vermeende risicovolle investeringen en gebrekkig toezicht. De tegenvallers zouden hierdoor kunnen oplopen tot ƒ30 miljoen. Een extern onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en de provincie Gelderland moet duidelijkheid geven over de gang van zaken binnen de GOM. De resultaten hiervan worden in december bekend. De uitkomst van een door de GOM zelf gelast onderzoek wordt op 22 november voorgelegd aan de aandeelhouders.

De ontwikkelingsmaatschappij heeft van de hoofdaandeelhouders, de provincie Gelderland en het ministerie van Economische Zaken toestemming gekregen een lening aan te gaan van ƒ10 miljoen. De ontwikkelingsmaatschappij wil het resterende geld verkrijgen door een lening aan een dochteronderneming vervroegd terug te vragen.

Volgens de Gelderse gedeputeerde van Economische Zaken H. Boxem hoefde de provincie niet zelf garant te staan voor het geld. Zo groot is de nood nog niet, aldus Boxem. Volgens de gedeputeerde verkeert de GOM niet in moeilijkheden, maar was de verkoop van het Nijmeegse Sanadome wel noodzakelijk om dat zo te houden.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.