Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
10 november 1999
 

[Belastingdienst]
[ABN AMRO]
[NWI Officiele huizenkrant]
[Tele2]
[BOL]
[Primafoon opent je wereld]
[Euronet]

'Milieu-nadelen winnen
wadgas verwaarloosbaar'

Van een onzer redacteuren- TEXEL, woensdag

De milieu-nadelen van gaswinning in de Waddenzee zijn verwaarloosbaar. Er is nauwelijks sprake van bodemdaling en er zijn verschillende redenen te bedenken waarom de gaswinning juist wel zou moeten worden toegestaan. Dat zegt dr. N. Dankers, verbonden aan het onderzoeksinstituut Alterra, voorheen het Nederlands Instituut voor Bos- en Natuuronderzoek.

Volgens hem kan de overheid de miljarden guldens die worden verdiend met de gaswinning elders in Nederland aanwenden voor de bescherming van het milieu. "Dat zou meer positieve effecten hebben dan dat de gaswinning negatieve gevolgen heeft", aldus Dankers. Naar schatting zit er nog zo'n 100 tot 200 miljard kubieke meter gas onder het wad, goed voor een opbrengst van ƒ50 tot ƒ100 miljard.

Dankers brengt de gevolgen van de gasboringen in het Waddengebied al sinds 1987 in kaart. In dat jaar begon de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gas te winnen bij Ameland. Over zo'n twee maanden komt het instituut met een eindrapport. "De effecten zijn veel kleiner dan wij vooraf voorspelden. Van blijvende milieuschade is absoluut geen sprake", aldus Dankers, vooruitlopend op de conclusies van het rapport.

Voor vegetatie en vogels is het van belang dat zandplaten en kwelders niet verdwijnen. Volgens Dankers is een bodemdaling van vijf centimeter acceptabel, omdat de kwelders door de tweewekelijkse overstromingen ook weer aanslibben. Hoewel de bodem bij Ameland in dertien jaar twintig centimeter daalde is dankzij het aanslibben aan de kust netto slechts vijf centimeter daling overgebleven. Verder landinwaarts was de daling met 10 centimeter sterker omdat daar minder slib bezonk. "Maar ook die daling heeft meetbaar geen negatief effect op de plantengroei", aldus Dankers.

Hij constateert met spijt dat het onmogelijk is geworden om een discussie te voeren over het Waddengas op basis van feiten. De milieulobby bedient zich volgens hem van ongefundeerde retoriek. "Zo wordt er geroepen dat heel Ameland wegzakt in de zee en het Waddengebied zal verdwijnen. Maar een rapport dat deze beweringen onderbouwt, heb ik nog niet gezien", aldus Dankers. "Het diepe geloof van met name de PvdA in de negatieve gevolgen van de gasboringen maakt hen blind voor de feiten die het tegendeel bewijzen."

Het kabinet besloot vorige week vrijdag dat er maar op twee plaatsen, Paesens/Moddergat en Lauwersoog, naar gas mag worden geboord in de Waddenzee. Daar zit nog zo'n 25 miljard kubieke meter gas. De NAM investeert in totaal ongeveer ƒ500 miljoen om dat gas te exploiteren.

De belangrijkste voorwaarde die het kabinet stelt is dat er geen onherstelbare bodemdaling mag plaatshebben. Dankers vindt het een "wijs" kabinetsbesluit dat volgens hem heel goed uitvoerbaar is. "Het is beter om nu te beginnen met de gaswinning en de exploitatie over een langere periode uit te spreiden", ziet Dankers.

Maar een grote Kamermeerderheid is mordicus tegen de boringen. Dankers ziet wel waarom. "Als de politieke partijen er ineens wel mee in zou stemmen, worden ze verweten een slappe knieën-beleid te voeren".

Geen gevolgen bodemdaling voor de natuur.

FOTO: JOOP FENSTRA






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.