Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
10 november 1999
 

[Belastingdienst]
[ABN AMRO]
[Euronet]
[Tele2]
[NWI Officiele huizenkrant]
[BOL]
[Primafoon opent je wereld]

Beursintroductie van KPN
Qwest 'uitslaande brand'

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, woensdag

Het aandeel KPN Qwest heeft gisteren een formidabele entree gemaakt op de Amsterdamse beurs. Nadat het stuk voor 20 euro aan beleggers was verkocht, kwam de eerste notering uit op maar liefst 30 euro. In een uur tijd werden 5,6 miljoen aandelen verhandeld.

"Dit is gooi- en smijtwerk dat je maar zelden ziet", aldus een verblufte handelaar. De beursgang van kabelbedrijf KPN Qwest leverde bijna ƒ2 miljard op.

Er kwamen in totaal 44 miljoen aandelen op de markt door een gelijktijdige introductie op de Amsterdamse effectenbeurs en de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq.

De opbrengt van de emissie wordt gebruikt om het glasvezelnetwerk van het concern, dat een gezamenlijke onderneming is van KPN en de Amerikaanse Qwest (beide voor gelijke delen), verder uit te breiden. Daarnaast houdt het bedrijf nog een flink bedrag in kas om eventuele overnames te financieren, aldus een woordvoerder.

Het bedrijf koppelde vorig jaar kabelnetwerken in de Verenigde Staten en Europa aan elkaar zodat internationaal bellen, vooral voor zakelijke klanten, makkelijker gaat. In de VS beschikt Qwest over een netwerk van 30.000 kilometer lengte, in Europa is de joint venture druk bezit met de aanleg van glasvezelverbindingen tussen de grote steden. In het derde kwartaal van 2001 moeten drie van die zogenaamde euroringen in gebruik zijn met een totale lengte van 15.000 kilometer tussen 39 steden. Dat zal een van de grootste netwerken in Europa worden, voorspelt het concern.

Het hoofdkantoor van KPN Qwest is gevestigd in Hoofddorp. De onderneming, die thans 900 man personeel telt (waarvan 370 in Nederland), mikt voor dit jaar op een omzet van ruim ƒ375 miljoen, volgend jaar zou dit volgens een rapport van ABN Amro kunnen uitkomen op ƒ840 miljoen en het jaar daarna op ƒ1,5 miljard. Winstgevend zal het concern echter pas in 2002 worden, voorspelt de bank.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.