Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
10 november 1999
 

[Prive Roddelbox]
[Autosite]
[BOL]

Rusland doof
voor kritiek
oorlogsgeweld

  Van onze correspondent - MOSKOU, woensdag

Rusland, dat ondanks mist, regen en de eerste sneeuw, gisteren voortging met het bestoken van de Tsjetsjeense 'moslimnesten', blijft doof voor de groeiende internationale kritiek op zijn optreden in de Kaukasus.

Op last van Moskou zijn alle vluchten uit de diverse Kaukasische Russische deelrepublieken, zoals Dagestan en Noord-Ossetië, naar de omringende moslimlanden verboden. De maatregel komt voort uit angst voor een 'toevloed' aan moslimstrijders uit Saoedi-Arabië, Jordanië en Pakistan, zo bevestigde een woordvoerder van het Russische leger gisteren tegenover deze krant.

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr trekken dagelijks vierduizend Tsjetsjenen de grens met Ingoesjetië over. De daardoor dreigende humanitaire ramp, noch de meldingen van honderden doden onder onschuldige burgers, lijken de Russische premier Vladimir Poetin te imponeren.

Bomaanslagen
"Als we ze nu niet vernietigen", zei hij over de Tsjetsjeense rebellen, daarbij verwijzend naar de bomaanslagen op Russische woonhuizen die ze zouden hebben gepleegd, "dan zullen we ze een vierde, een vijfde en een tiende keer tegenkomen."

De populariteit van de glad ogende ex-KGB'er Poetin onder de Russische bevolking is door de Tsjetsjeense veldtocht nog steeds hoog, vele malen hoger dan die van president Boris Jeltsin, die op het punt zou staan Poetin te ontslaan. "Onzin", zegt het Kremlin, "deze geruchten worden verspreid door types die politieke privé-belangen nastreven."

Poetin, die in augustus aantrad en als een komeet aan het Russische politieke firmament omhoog schoot, is al de vijfde premier in twee jaar. "Als de president het in zijn kop krijgt, dan stuurt 'ie hem de laan uit", zegt een waarnemer. "Hij is nu eenmaal jaloers. Jeltsin veelt simpelweg geen machtige, populaire figuren om zich heen."

De weduwe van een Russische officier die in Dagestan was gesneuveld, Natalia Basurmanova (r), wendt zich met betraande ogen af van de Russische premier Vladimir Poetin (l) nadat hij haar de hoogste staatsonderscheiding had overhandigd voor haar overleden man. FOTO: EPA






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.