Val Muur 'triomf van vrijheid'
Van onze correspondent - BERLIJN, woensdag
Westerse regeringsleiders hebben de val van de Muur,
gisteren tien jaar geleden, gekarakteriseerd als een triomf van de vrijheid.
Uit Londen, Parijs en Washington werd het Oost-Duitse volk geprezen voor
de manier waarop het de dictatuur met brandende kaarsen wist te overwinnen.
Een kritische kanttekening kwam uit Moskou, waar het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken de herdenking van 9 november '89 toen DDR-leiders inwoners van Oost-Berlijn onverwacht toestemming gaven het westelijke stadsdeel binnen te gaan een goed moment noemde om na te denken over de "ontoelaatbaarheid van het trekken van nieuwe scheidslijnen in Europa."
Met die woorden protesteert Moskou opnieuw tegen de uitbreiding van de NAVO eerder dit jaar. Toen werd het Atlantisch bondgenootschap, ondanks de Russische weerstand versterkt met Polen, Tsjechië en Hongarije, terwijl nog meer voormalige Warschaupact-landen aan de poort in Brussel staan te dringen.
De Britse premier Tony Blair noemde de val van de Muur de ontroerendste en meest bewogen dag uit zijn leven. Volgens de Franse president Jacques Chirac waren de toenmalige demonstranten "de ware helden van 9 november".
De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder kwam tot een soortgelijke analyse. "De Muur werd niet in Washington, Bonn of Moskou tot de grond toe afgebroken. Zij werd hier door dappere en onverschrokken mensen in elkaar gedrukt. Vanuit Oost naar West!"
De Amerikaanse president Bill Clinton liet zich lovend
uit over de rol van zijn land bij de bevrijding van Europa van het communisme.
Maar het werk is volgens Clinton pas volbracht als voor het eerst in heel
Europa vrede, vrijheid en democratie heerst.
Koude Oorlog
Moskou, dat gisteren waarschuwde voor de herleving van het bloksysteem
dat zo kenmerkend is geweest voor de Koude Oorlog, deed gisteren aan het
Westen een dringende oproep.
Westerse landen zouden met Rusland moeten samenwerken aan een veiliger en stabielere wereldorde, die gebaseerd moet zijn op gezamenlijke waarden en uitgangspunten van de betrokken staten.
In Berlijn werd gisteren feest gevierd in aanwezigheid van het driemanschap dat tien jaar geleden op politiek terrein de touwtjes in handen had: de Duitse oud-kanselier Helmut Kohl, voormalig president George Bush van de Verenigde Staten en oud-Sovjet-leider Michael Gorbatsjov.
Namens de burgers van de DDR die met hun vreedzame protestacties en brandende kaarsen eerst de Muur en later het regiem van ex-dictator Honecker op de knieën kregen riep Joachim Gauck, ex-predikant uit het Oosten en leider van het onderzoek naar de geheime dienst in het voormalige Oost-Duitsland, de Duitsers op tot meer tevredenheid over de herwonnen eenheid.
Burgemeester Eberhard Diepgen sprak de verwachting uit dat het proces van eenwording zal zijn voltooid na de volgende tien jaar zonder Muur.
|